3 Aralık 2019 Salı

2019 Aralık Ayı İzlenenler

_________________________________

2019 ARALIK AYI ÖZETİ
_________________________________
   

      

_________________________________





Tepenin Ardı

Emin Alper'in ilk uzun metrajı olan Tepenin Ardı için zorlasak onlarca anlam türetebiliriz. Konusu basit ama etkili, işlenişi yormayan fakat derinden. Ama bir kaç söz edelim. Kırsal bir alanda güçlerini koruma derdine düşen bir adamın yörükleri düşman edinmesi ile ilgili iktidar mücadelesi vermesini konu alıyor film. Bunu yaparken "otlakçı" karakterlere hem somut hem soyut anlamda bir kıyafet dikiyor. "Göz dikme" bu filmde sıkça geçen bir olgu. Senden olmayanı senin kabul etmek bir nevi hırsızlık. Fakat bunu yaparken de senden olmadığını belli etmemek gerek.
"Yörüklerle giriştiği mücadelede ben de yörüğüm ama onlar kötü yörük" teziyle yapılanları meşrulaştırmak bu konuda sorular sormanıza yarıyor. 

Emin Alper sinemasını sıralarsam Kız Kardeşler > Abluka > Tepenin Ardı




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Madeo

Parasite ile bu sene büyük sükse yapan Boon Joon-Ho, kendine özgü sinemasını yaratma derdindeyken çektiği belki de en az bilinen filmlerinden biri Madeo. Bir annenin zihinsel engelli çocuğu için yapabileceklerini anlatıyor gibi gözükürken aslında altta yatan nedenleri bir bir sıralıyor. Tipik Güney Kore filmlerinde geçen bir noktadan sonra çözülmeye başlayan ilmekler olgusu bu film için de geçerli. Çok güzel bir açılış sekansı ile başlıyor filmimiz. Madeo'muz, gizemli annemiz hüzünlü bir dans ediyor. Sebebini bilmediğimiz ama anlayabildiğimiz bir dans. Başımıza kötü bir olay gelir ve umursamamak için dans etmeye başlarız fakat aklımız yine o olaya doğru eğilmektedir. Kaldırmak için çaba sarfederiz bu çabayı da göstermeyiz. Bunun gibi bir duyguyla izledim..




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Marriage Story

Bir boşanma sürecini ele alan filmin isminin neden Divorce Story değil de Marriage Story olduğunu kulağınıza fısıldayan bir yönetmen var. Frances Ha gibi bir eseri bıraktıktan sonra arada boşanmayı konu alan filmlere ilham verse de Marriage Story bambaşka bir yere gelmiş. Bunda oyunculukların payı çok büyük. Joker nedeniyle belki Adam Driver oscar'a uzanamayacak fakat Scarlett'in oscarı şimdiden hayırlı olsun. Filmde özlediğimiz 90'lar romantik filmlerindeki sıcaklığı hissediyorsunuz. Müzikleriyle, ince mizahı ile hem sistem eleştirisi sunuyor hem de ilişkilere içeriden göz atma fırsatı doğuruyor. Eril bir bakış açısıyla çekildiği söylense de ben bir durumu anlattığını ve erkeğin haklı olduğu kadar haksız olduğu konuları da çok güzel verdiğini düşünüyorum. Kısaca güzel film buna denir.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




Joker

Filmin beklentileri arşa çıkarmasını özenle takip ettim, uzun süre bu nedenle izlemeyi erteledim. Beklentiler üzer insanı çünkü. Gün itibari ile bu beklentilerimin sonucunu aldım, zira tamamını karşılayan bir film izledim. Phoenix hakkında söylenen her şeye çok tamamım. Harika bir performans. Yıllar boyu hatırlanacak öyle sanıyorum ki, açık gösterilen bir gövde gösterisi olmuş. Filmin geneli, renkleri ve izlenebilirliği üst düzey. Eleştirilebilecek noktalardan biri Batman evrenine geçişlerdeki sıkıntıları, diğeri de Joker karakterinin derinine fazla inilmesinden dolayı, şehirde çıkan isyanın altyapısının oluşturulmadan bir halk kahramanı olarak gösterilmesiydi. 2 Ayrı anlatı tek bir filmde birleşmiş gibiydi. 1 saat daha uzun olsa bunun da altından kalkabilirdi yönetmen ama tercihleri biraz dudak bükmeme sebep oldu. Joker neden sürekli dayak yiyor, itiliyor? Yahu görmezden gelinmek, dayak yemekten daha etkili bir delirme yöntemi iken, bunun seçilmemesi beni biraz yaraladı :)





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤

BONUS



Bimarhane

1. Dünya savaşı sonrasında Kurtuluş mücadelesinde bir akıl hastanesinde bir araya 4 ayrı ırktan 4 arkadaşın, kardeşlik hikayesini komik bir metin ile anlatan Bimarhe, ana fikrini savaş karşıtlığı üzerine kuruyor. Delilikle bağdaşlaştırdığımız sevimli hale getirilen karakterlerin yerel öğelerle süslenmesi kolayca yerel seyirciyi içine alıyor. Kuva-i Milliye'nin de işin içine girmesiyle birlikte seyircinin milli duygularına da hitap ederek ortalama üstü bir fikir anlatımıyla güzel bir performans olarak sergileniyor.  
Belki işin içine Kuva-i Milliye ve milli duygular girmese daha uluslararası bir oyun olurdu, kanaatimce daha şık bir oyun olurdu. Sonuçta savaş her dilde, her millette savaştır. 



___________________________________________

Dizi Günlüğü
___________________________________________




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤








➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


OCAK-ARALIK İZLENEN FİLM ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI





2019 OCAK-ARALIK İZLENEN 
FİLMLER & DİZİLER & SAHNE SANATLARI





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder