29 Eylül 2020 Salı

2020 Ekim Ayı İzlenenler

_________________________________

2020 EKİM AYI ÖZETİ
_________________________________
   
      

      

      

   




_________________________________





Borç

Ülkedeki ailelerin büyük çoğunluğunun yaşadığı bir durumu konu edinip "klişe" kavramının altına girmeyi göze alan yönetmen, kadın bakış açısı ile birlikte bu yükün altından kalkabilmiş. Maddi imkansızlıklar, dramanın temelini çok kolay sağlayabilen bir konu. Fakat filmde bu imkansızlıklar aslında karakterin kendi seçimi ve hayattan keyif alabileceği noktalardaki kısırlığı, kendince çözmek için, araba almak istemesi ve bu isteğinden sonra yaşananlardan kaynaklanıyor. İpek Türktan Kaynak çok başarılı bir oyunculuk çıkarmış ve başrolden öte akılda kalabilecek bir Türk aile kadını profili yansıtmış. Film gayet akıcı ve ilgi çekici ilerlemeyi başarmış. Sadece final ve ana fikir arasındaki bağlantıda final biraz aşağıda kalmış. Durum draması ile ilgili zaten bir final beklenmez ancak filmden sorularla ayrılmak için bir "trick" katabilirdi. Bu tarz filmlerin en vurucu anı finali oluyor.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




Felicita

Dolandırıcı bir ailenin, bir arada tutunmasının tatlı bir hikayesi Felicita. Güvenilmez olduğunu yaptığı şakalardan anladığımız baba figürü, her an ortadan kaybolabilen anne figürü ve bunların eşiğinde okuldaki ilk gününe odaklanan çocuk figürü. Hepsi gayet güzel yazılmış ve bir araya çok güzel getirilmiş. Sürekli seçimlerin hayatı değiştireceği konusu ile ilgili, hayatımızda değiştirebileceğimiz çok şey olmasına rağmen ister istemez yolumuzun kendisinin çizildiğini alt metinde veriyor. 




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




Dirlik Düzenlik

Aynı aileden farklı yaş grupları ve farklı klasmanlarda mücadele eden 3 kadının aynı evde yaşam mücadelesine tanık olduğumuz film, arzuları, çaresizliği ve seçimleri yansıtıyor. Zenginlik algısı, güzellik tanımı ve evliliklere bakış ile bir çok kavramı genişletmeye çalışmış. Konu itibari ile gayet besleyici bir altı doldurulabilen bir öykü seçilmiş. Karakter alt metinleri de gayet yerinde. Çekimler ve hissettirdiği duyguları da beğendim. Uluslararası bir iş izliyor gibi hissettim. Tek beğenmediğim nokta, engelli karakterin psikolojik geriliminin gitgide artması gerekirken, belli bir seyirde birden patlama noktasına gelmesi oldu. Dirlik Düzenlik, rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir film.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Koku

2 Yönetmenin ortak işi olan Koku, şehir hayatından taşraya uzanan öykü. Erken menapoz teşhisi ile hamilelik için sınırlı bir süresi olan öğretim görevlisi İlhan, karşısına ilk çıkan adam ile çocuk yapma kararı alır. Yolculuğu adamın köyüne gitmesiyle boyut atlayacaktır. Bu film aslında bir anne-çocuk bağı ile alakalı, kadının hislerine odaklanması gereken bir öykü. Senaristin tercihi ile bu hikayeye bir de ağır-aksak ilerleyen aşk hikayesi de ekleniyor. Ana hikayeye çok katkısının olduğunu düşünmüyorum. Seyircinin zekasıyla dalga geçer gibi bir olayın üzerine basa basa anlatılmasından hoşlanmıyorum. Festival filmi yerine "7.Koğuştaki Mucize" gibi ana akım bir filme çevirseler daha başarılı olurmuş. Müzik seçimleri ve gerilim efektleri tam olarak Türk dizisi gibi. Güzelim konuyu senaryoda harcamışlar hissi aldım. Ancak Nergis Öztürk enfesti. Diğer filmleri de görmek lazım ama en iyi kadın oyuncu ödülü için favorilerden biri.





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



A Summer's Tale

Bir yaz tatili döneminde ziyaret ettiği şehirde 3 kadının arasında kalan bir adamın hikayesini anlatan film oldukça sade bir anlatıma sahip. 3 kadın hepsi farklı karakterlere sahip bu da hayattaki seçimlerimizi özetliyor. İlki arkadaşlık ve huzurun adresi olan fakat albenisi bir miktar düşük olan Margot, biri cinselliği çağrıştıran, arzunun ve heyecanın simgelediği Solene, en sonuncusu ise mevcut durumda baş karakterin sevgilisi olan ve sevgisizliğin ve ulaşılmaza dokunmanın hazzını yaşatan Lena. Filmin akışı gereği tamamen hikayeye odaklanması ve gün gün anlatımı oldukça basit ve kolay bir seyirlik sunuyor. Woody Allen benzeri bir diyalog akışı ile de ilişkileri anlatmaya çalışmış yönetmen. Bu sadelik bir miktar sıksa da bir yaz günü sizi rahatlatabilecek bir film var ortada.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Echo

İzlanda'da Noel hazırlığını 56 sahne ile gösteren Echo, hareketsiz bir kamera ile çekilmiş birbirinden bağımlı-bağımsız sekanslardan oluşuyor. Belli bir hikaye kurgusu içerisinde gitmeden, ana teması noel olan ve ülkedeki bir çok bölgeden alınmış görüntülerle hazırlanmış. Çoğu sahne, sosyal medya eleştirisi, kapitalizm ve toplum eleştirisi taşıyor. Görüntüler oldukça duru ve kendisini izlettiriyor. Samsara ve Baraka filmlerini sevenler bu türe alışkındır ve sevecektir öyle sanıyorum ki. İzlanda manzarasını görmek, Nordik soğukluğunu hissetmek fena gelmiyor. Kurgusuz bir filme göre daha az emek harcanmış gibi gözükse de sonlara doğru artan sahnelerde gerçek emeği anlayabiliyorsunuz. Özellikle doğum sahnesi tuhaf hissettirdi, finali ile de rahatlatarak sakinleştiriyor. Güzel bir film bulduğunuz yerde göz atın derim.





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Cacoon

Örneğini defalarca gördüğümüz ergenlik çağındaki bir kızın cinselliğini keşfetme öyküsünü, bu sefer Berlin'in ortasında alkolik annelerinin yanında hayata tutunmaya çalışan iki kardeşin küçüğünün gözünden izliyoruz. Karakterler tatlı bir çerçevede çiziliyor, yarı özgür yarı tutuklu ilerleyen karakter gelişimi, bir kozaya benzetiliyor. Zaten somut olarak da tırtıl-kelebek metaforu işletilmeye çalışılıyor. Karakterlerin arasına çok kolay atabiliyorsunuz kendinizi bu açıdan başarılı bir yönetmenlik görmekteyiz. Senaryo ve anlatılmak istenenler, koza bağlantısı biraz zayıf kalsa da film bittikten sonra keyifli bir vakit geçirdiğinizi anlayabiliyorsunuz. Bu arada aşk hikayesi de yerleşiyor -temelde olmasa da- bu hikaye de eşcinsel bir ilişki üzerine kurulu. Aşkı çeşitlendirmekten nefret ederim ancak ne yazık ki duyarsızlar linci nedeniyle belirtmek durumundayım.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


Window Boy Would Also Like to Have a Submarine

Latin Amerika'dan fantastik bir film denemesi. Büyülü bir kapının 3 ayrı dünyayı birleştirmesini anlatan film, görselliği ile dikkat çekiyor. Fakat tek olumlu yanı bu bana göre. Gizem unsuru, fantastik kurgusu ve yüklenen anlamlar, hiçbir şekilde filmde işlemiyor ve sadece sahneler bütünü olarak kalıyor. Oyunculukların doğal olmasını istemiş yönetmen ama Gerçek Kesit'ten hallice. İlkel yaşamın sürdüğü köydeki görüntüler veganlar için tam bir dehşet. Hikayeye de katkısı yok, neden böyle seçimler yaptığını anlamlandıramadım. Görselliğe tam not veriyorum ancak, keyifle izlenebilir fotoğraflar silsilesi gibi çekilmiş. 




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




Coco

Şarkıcılık hayalleriyle yanıp tutuşan 12 yaşındaki bir çocuğun öyküsünü anlatan Coco, fantastik dünyası ile uzun yıllardır gelen Pixar animasyonlarının en iyilerinden biri olma özelliği taşıyor. Politik bir alt bakış açısı taşıyan film, yaşam-ölüm arasındaki çizgiyi seyircilerin düşüncelerini umursamadan direkt olarak yansıtıyor. Bu hali ile yetişkinler için harika bir seçenek sunuyor. Filmin düğüm bölümündeki "twist", ilk yarıda rahatlıkla anlaşılıyor ancak bu durum rahatsızlık vermiyor. Çünkü hem atmosfer hem de hikaye sizi içine çekmeyi başarıyor. Renklerden, müziklerine kadar çok incelikli bir iş çıkmış ortaya.



➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤

BONUS





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤







➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


___________________________________________

Dizi Günlüğü
___________________________________________








➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤








➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


OCAK-ARALIK İZLENEN FİLM ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI



2020 OCAK - ARALIK İZLENEN 
FİLMLER & DİZİLER & SAHNE SANATLARI






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder