21 Ocak 2015 Çarşamba

Bir Kurgudan Daha Tuhafı - Stranger Than Fiction





Feel Good Movie olarak adlandırılan, izledikçe insanı mutlu eden film klasmanına kolaylıkla girebilen Stranger Than Fiction'ı yeni izleme şansı bulmam utanç verici bir durum gibi gözüküyor. Sürekli tavsiye edilen bir filme karşı konulan engellenemez önyargıyı yenebilmenin tek yolu biraz şans verip akışına bırakmak. 
Filmle ilgili söyleyebileceğim ilk şey sıvı gibi aktığı olacaktır. Konuyu anlamak için çok kafa yormadan olayların akışında kendinizi buluyorsunuz. Filmde Marc Forster bilimkurgu öğelerine hiç bulaşmayarak yani MindFuck dediğimiz beyin zorlama işine girmeyerek başarılı bir iş çıkarmış. Yoksa işin içinden çıkılmaz bir hale girebilirdi.
Will Ferrel'ın canlandırdığı Harold Click karakteri, tamamen sayısal zeka ile yaşamını sürdüren, birçoğumuzun yaşadığı rutinleşen dünyada sistemin çarklarından birini oluşturan kamu personelini canlandırıyor. Herşey olağan şekilde devam ederken, Harold gaipten duyduğu seslerin etkisinde kalarak hayatını sorgulamaya başlıyor. Tam da bu anda bir roman yazarının kendi hayatını yazdığına ve duyduğu seslerin yazılmış olan kurgunun bir parçası olduğuna inanmaya başlıyor.
Filmde verilen mesajlar çarpıcı. Kader, kadercilik, sistem ve düzenin anlamsızlığına dair bir çok çıkarım yapabilirsiniz. 
Değinilmesi gereken başka bir konu ise Dustin Hoffmann. Duru bir karakterle karşımızda akıl hocası olarak yer alıyor. Böyle rollerin adamı olan Morgan Freeman'ı bir süreliğine anımsattı. Herşeye rağmen Dustin Hoffmann'ı böyle bir filmde görmek hoştu. 
Crazy Heart ile oscara aday, aynı zamanda Jake Gyllenhall'in kardeşi olan Maggie Gyllenhall'in daha çok filmde görme isteği yaratması, yönetmen ve yapımcının ne kadar doğru kişilerle çalıştığının göstergesi oldu. Sıradan tipler seçilmesi, filmin karizmasını artıran unsurlardan biri olmuş.

Eve geldiğinizde dinlenmek için bir film açmak istediğinizde ilk tercihlerinizden biri olsun. 
Bavyera şekerli kurabiye tadında bir film izleyeceksiniz.


Oyunculuk : 8,5
Seyir Zevki : 8,5
Merak Hissi : 8
Konu : 7
Müzik : 9,5
Imdb Puanı : 8,7
Genel : 8,5

1 yorum: