5 Haziran 2016 Pazar

2016 Haziran Ayında Okuduklarım




Tatlı Rüyalar - Alper Canıgüz
Tatlı Rüyalar, Alper Canıgüz'ün ilk kitabı. Psikoloji öğeleriyle bezenmiş ilginç bir öykü. Kendisine has mizahi dili bu kitapla birlikte başlamış. Mesleği gereği kullandığı terimler uzak olsa da, yüzeysel olarak yine işin içine bizi çekiyor ve kitabın içine girebilmemizi amaçlıyor. Alper Kamu serisine göre daha az başarılı bulmama rağmen yine de ortalamanın çok üstünde olan, en fazla 2 günde bitirebileceğiniz bir kitap olarak tanımlayabilirim.
Alper Canıgüz okumaya başlamak için belki ideal olabilir. Diğer kitapları sona saklamak çok daha mantıklı : )

"Belki de insan korktuğu için kaçmıyor, kaçtığı için korkuyor"

"Senin iraden güçlü değil hayatım, sadece tutkuların zayıf"

"Biriyle böyle uzun uzun karşılıklı sessizce oturup bundan da bir rahatsızlık duymamak dostluğun bir göstergesi olsa gerek diye düşündü"

Vikitap Puanı : 7.9
Neokur Puanı : 8.3
K.Yurdu Puanı : 8.9



 7/10
 (Bitmesi uzun sürmüyor, yormuyor) 
İletişim Yayınları, 12.92 tl, 186 sf, 2004




Bakele - Sezgin Kaymaz
Sevdiğim tarz romanlar hakkında bilgi sahibi olan birkaç arkadaşımın önerisiydi Sezgin Kaymaz, hep önyargı ile yaklaştım, bugüne kadar başlamadım. Eğer iyi bir yazar olsaydı duymam gerekirdi diye kendime iltifat ettim. Ancak bu önerilerin sayısı bir elin parmağını geçince artık pes ettim ve son kitaplarından biri olan Bakele'yi edindim. Hikayeler vardı. Tüm hikayeler 2-3 sayfaydı. Hikayede genelde karakterlerin derinine inilemiyor, özellikle 2 sayfalık hikayede bir karakteri tanımak imkansız. Bu pek iyi olmadı diye düşünürken, bir de baktım ki bir günde kitap bitmiş, karakterler akılda kalmış ve sanki yan odadan sesleniyormuş hissi oluştu. 
Özellikle kitapta karakterin isimlerinin aynı olması ve özelliklerin benzer olması hikayeye daha çabuk adapte edebiliyor. Güzel düşünülmüş bir ayrıntı.
Hikayeler ise gittikçe güzelleşti, değişik hikayeler bulamadım ama anlatım tarzı herşeye değerdi. 
Sezgin Kaymaz kitaplarını okumaya devam edeceğim, 
Benden rahatlıkla geçer not aldı : )

Vikitap Puanı : 7.9
Neokur Puanı : 8.4
K.Yurdu Puanı : 9.0


 7/10
 (Kısa sürede bitirilebilecek 30'dan fazla hikayenin bulunduğu bir kitap) 
April Yayıncılık, 12.41 tl, 200 sf, 2015



 Köpekler İçin Gece Müziği - Faruk Duman
Ormanın kasvetli ortamında, fırtınalı bir havada bir çiftimizin kaza yapmasıyla başlıyor öykümüz. Ormanın gizemli havasında hayatlarına devam edebilecekleri meçhul biçimde beklemeye başlıyorlar ve bazı gizemli durumların içinde ister istemez kendilerini buluyorlar. 
Kitap bir kaç listede tavsiye edilenler arasındaydı. Genelde zevkine güvendiğim siteler olduğu için başlamakta imtina etmedim. 
Faruk Duman'ın dili fena değil. Betimlemeler kuvvetli. Özellikle kasvet havasını başarıyla verebiliyor. Sadık Hidayet havası alabiliyorsunuz. Öykü anlamında olayların çekiciliği de fena değil. Ancak eksik kalan bir şeyler olmuş bu kitapta. Kurgu ve olay akışında bir şeyler eksik. Bir yere bağlanmayacağını düşünüyorsunuz devam ederken. Merak hissi bir yere kadar götürebiliyor. Yine de farklı bir tarz isteyenler okuyabilir.


Vikitap Puanı : 7.6
Neokur Puanı : 3.8
K.Yurdu Puanı : 6.8



 7/10
 (Alıştığımız gündelik hikayelerden farklı) 
Can Yayınları, 9.88 tl, 127 sf, 2014



 Kırmızı Saçlı Kadın - Orhan Pamuk
Orhan Pamuk kitaplarının arka arkaya okunmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Bunun nedeni konuların ilgi çekici olmasına rağmen, bazen betimlemelerin gerçekten kitabı bıraktıracak noktaya gelmesi. Ancak kimi zaman da yer tasvirleri o kadar güzel yapıyor ki, biraz daha okumak için can atıyorsunuz. 
Bu kitapta da ilk kısımda can attığınız kısım ile benzerlik taşıyor. Taşra hikayeleri, güzel bir anlatımla bezeniyor. Sonra ise kişisel olarak beğenmediğim tek nokta olan Oidipus ve Suhrab hikayelerine geçiş yapılıyor. Bu hikayeler arada belirtilip geçilebilirdi, tamamen hikayenin temeli olmasına gerek yoktu diye düşünüyorum. Üstelik birkaç yerde o kadar zorlama yapılmış ki bu hikayelerin yedirilmesi durumunda, açıklama gereği olmasaydı bile daha şık dururdu görüşünü aklıma getirtti. "Ben yazdım oldu" havasından çıkması gerekiyor Orhan Pamuk'un. Yoksa kendini tekrar edecek ve bir entel konu üzerine, taşra havasıyla yazılmış romanlarıyla Nobel'in ekmeğini yemeğe devam edecektir. Ancak ben bunu kesinlikle beklemiyor ve böyle bir kurgu ustasının çok ilginç kitaplar daha çıkaracağını düşünüyorum. Final ise kesinlikle güzeldi. Spoiler nedeniyle söyleyemeyeceğim ancak kitabı okumadan önce merak ettiğim bir durumu, finalde açıklayarak mutlu etti. Bunun için bile bir puan daha üstünü hak ediyor kitap.

"Göğe çıkıp yıldızların ışıltısına ulaşmak yerine, şimdi üzerinde uyuduğumuz toprağın içine girmeyi hayal etmemiz doğru muydu?"

"Tahran'da laiklik belli ki nicedir Türkiye'de olduğunun aksine, ordunun desteğiyle de olsa varolan ve telaşla korunması gereken değil, hiç var olmayan bir şeydi ve bu onu daha da temel bir ihtiyaç yapıyordu."

Vikitap Puanı : 7.8
Neokur Puanı : 7.7
K.Yurdu Puanı : 8.3



 7/10
 (Bazı yerler zorlama, geneli ilgi çekici, taşrada bir entel masalı) 
Yapı Kredi Yayınları, 7.80 tl, 204 sf, 2016




 Hikayede Büyük Boşluklar Var - Hakan Bıçakçı
Bu kitap Hakan Bıçakçı'nın okuduğum ikinci kitabı. İlki "Ben Tek Siz Hepiniz" idi. Üslubundan öte, konuların ilgi çekiciliği dikkatimi çekmişti. Öykü kitabının olmazsa olmazı sıkıcılıktan uzak hava, 2-3 sayfalık mini hikayelerden oluşmasıyla tamamen dağıtılmıştı. Bu kitap da aynı şekilde devam etmiş. Hikayede büyük boşluklar cidden var ve bu durumu daha da güzel hale getiriyor. Saçmalıklar silsilesini ilginç biçimde sunarak bazen şaşırtıyor, bazense gülümsetiyor. 
Eğer gerçekçi hikayeler okumak isteyenler bulaşmasın. Ancak hayal gücü geniş olan ve öyküyü seven herkese tavsiye ederim. Tadımlık, birbirinin tekrarı gibi gözükmesine rağmen çok farklı içeriklere sahip öyküleri sanırım 2-3 gün içerisinde bitireceksiniz.
4 Bölümden oluşan kitapta 40'a yakın hikaye bulunuyor. 
Aralarında en çok 
-Ağlatan Ayna
-Hayvanlar gibi bir intikam masalı
-Misafir
-Sahnedeki Seyirci

ilgimi çekti. 
Bu hikayelerin hepsi aslında uzatılsa roman kıvamına gelebilecek öykülerdi. 

"Almancada yarım kaldı zaten. Derdimi anlatacak kadar bile öğrenemedim, gerçi Türkçe ne kadar anlatabilirim derdimi bilemiyorum. Derdimi çok iyi biliyorum da, hiç iyi anlatamıyorum. Kendi kendimeyken çok güzel anlatıyorum da. Oturup biriyle konuşayım dediğimde olmuyor."

"İnsanoğlu ne acayip... Parmakları var, tırnakları var. "Dur boyayayım ben bunları," diyor. Sonra da parmağına parlak halkalar geçiriyor."

"Yaşlanınca böyle mi oluyor? Gençken küçük görme lüksüne sahip olduğu topluma dahil olabilmek adına çırpınmaya mı başlıyor insan? Ben de mi böyle olacağım lan yaşlanırsam? 
Yaşlanmak buysa genç ölmek çok daha iyi..."

Vikitap Puanı : 7.8
Neokur Puanı : 9.0
K.Yurdu Puanı : 8.1



 8/10
 (Düşle Gerçek Arasında Gidip Gelen Hikayeler) 
iletişim Yayınları, 11.90 tl, 179 sf, 2015



Kayıtsızlık Şenliği - Milan Kundera
Kundera'nın bu eseri, 5 karakterin bir davetle bir araya gelmesini anlatıyor. Genel itibari ile mutluluğun sonsuz bir kayıtsızlık içinde olduğunda geleceğini savunan kitapta, yer yer bilgi anlamında Stalin dönemi verilirken, çoğu bölümünde durum komedisi taşıyor. Film olduğunda çok daha iyi anlaşılabilecek kitaplar arasında yerini alıyor. Hafızada kalacak bir eser olmasa da en azından sıkmadan bir gün içerisinde okunabilecek olması avantajlı.

"Oysa kayıtsızlık kadını özgür kılar. Tedbir almaktan kurtarır : Pratik zeka gerektirmez. Kadını kaygılarından arındırır, böylece onu daha ulaşılabilir kılar."

"Hegel gerçek mizahın sonsuz gamsızlıktan ayrı düşünülemeyeceğini söyler. Alayla, satirle, sarkazmla değil. Altındaki insanların sonsuz aptallığını ancak sonsuz gamsızlığın yükseklerinden gözlemleyebilir ve ona gülebilirsin."


Vikitap Puanı : 7.3
Neokur Puanı : 6.4
K.Yurdu Puanı : 8.0



 6/10
 (Bitmesi uzun sürmüyor, yormuyor) 
Can Yayınları, 7.48 tl, 112 sf, 2015











OCAK - HAZİRAN OKUNAN KİTAPLAR

Oğullar ve Rencide Ruhlar [8], Haw [8], İstanbul'da Bir Merhamet Haftası [8], Alper Kamu Cehennem Çiçeği [8], Olduğu Kadar Güzeldik [7], Dublörün Dilemması [7], Ben Tek Siz Hepiniz [8], Kedi Beşiği [9], İyi Fikir Bulma Tekniği [5], Toza Sor [8], Deliduman [7], Bilinmeyen Adanın Öyküsü [8], Küçük Kara Balık [8], İşte Zor İnsanlar [5], 40'ının da Kulpu Kırık 40 Türk [5], Bir Serçe Düştü [7], Merhume [8], Tatlı Rüyalar [7], Bakele [7], Köpekler İçin Gece Müziği [7], Kırmızı Saçlı Kadın [7], Hikayede Büyük Boşluklar Var [8], Kayıtsızlık Şenliği [6], 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder