24 Haziran 2015 Çarşamba

Yaşasın Fin Halkı - Beyaz Zambaklar Ülkesinde






"Atatürk'ün okullar müfredatına konulmasını istediği kitap olarak ilgimi çekti Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Rus kökenli yazarı da gördüğümde hemen ekledim sepete. Sonrasında ise Finlandiya halkının (Fin) doğuşuna tanıklık edeceğim, bir eğitim-başvuru-ahlak kitabının sahibi oldum."

Beyaz Zambaklar ülkesinde, Atatürk zamanında ilk kez Türkçe'ye çevrildi. İlk okuduğunda bu destansı başarıya tek kelime ile hayran olmuştu. Derhal kitabın ülkedeki okullarda, özellikle askeri bölümlerinde okutulmasını emretti. Yaşamı yinelemek için mutlaka bu kitap okunmalıydı. Vakti zamanında Kuran-ı Kerim'den sonra en çok okunan kitap haline gelmişti. 


Kitapla ilgili pek bir eleştirim yok, bir araştırma yazısı kıvamında, bazı öyküler tamamen milleti uyandırma ile ilgili. Detaylar pek yok. İnandırıcılığı tartışılır. Yani bir soruna parmak basıyorlar ve bir konuşma yapıp tüm halkı uyandırıyorlar, buraya kadar herşey güzel ama daha sonrasında bu halkın uyanışının detayı bulunmuyor maalesef. Bir anda halk medeni oluveriyor. 

Herşeye rağmen yine de dönemin şartları ile ilgili bilgileri olsun, bir milletin uyanışına giden yoldaki engeller ve aşma çözümleri olsun kitap başarılı. Aslında yazarın ve anlattığı Snelman'ın büyük birikimleri var. Başka kaynaklardan araştırıp bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederim.

50 kitap civarında asla başkasına vermeyeceğim ve satmayacağım ya da hediye etmeyeceğim diyerek kitaplığıma zamk gibi yapıştırdığım kitaplarım var. Bu kitap da onların arasına girecek gibi gözüküyor. 


Fide Yayıncılık, sayfa yapısı normal, içindekiler kısmı bir yapıştırma etiketle kapatılmış, amatör bir yayın evi izlenimi bıraktı.
Türkçe, İstanbul 2010
 204 sf. - 2.Hamur - Ciltsiz - 12x21 cm
6,53 TL - kitapyurdu


Aldığım notlar ise şöyle ;

# Şu toprak yığınından ibaret köylerin, ortalarından lağımlar akan sokakların kalkmasını içtenlikle arzu ediyorsanız, bunlardan iğrenen bir toplum oluşturmak zorundasınız.

# İdare adamları, iyi veya kötü, kahraman veya talim olsunlar, onlar kendi milletlerinin birer aynasıdır.

# Aydın kesim, halkın beyni konumundadır. Halkımız, sizin iyi bir eğitim aldıktan sonra yüksek bir gelir elde edesiniz, geceleri eğlenesiniz diye sizi o konuma getirmemişlerdir. 

# Siz bu halkın arasında yetiştiniz. Şimdi ise bilgisiz kardeşlerinizden kaçıyor musunuz, yoksa daha iyi bir konuma yükselmeleri için çözümler mi düşünüyorsunuz?

# Sokrates büstünde filozof başı dikkat çeker. Geniş bir alın. Burası zekanın yeridir. Sanki zekası kafasının içine sığmıyormuş sanırsınız.

#Snelman, en büyük sefalet ve yokluklara karşı millete tahammül tavsiye eden elit insanlara kızardı. Sonra bu duruma katlandığı için de halka.


Finlandiya'nın şu anki hali.



Konu : Bataklıktan, Zambakların açtığı bir ülkeye dönüşen Finlandiya'nın kurtuluş öyküsü
Anlatım : Araştırma tarzında, bölümlere ayrılmış
Merak Hissi : Yok
Bilgi Düzeyi : Yüksek 

Anafikri :
"Milletin muasır medeniyetler seviyesine çıkabilmesi için herkesin elini taşına altına koyması şarttır. Özellikle iyi öğrenim görmüş kişilerin başı çekmesi gerekmektedir."
Sonuç : 
"Bana ters gelen bir kaç anekdot olsa da genelinde bir ülkenin doğuşu ile ilgili güzel fikirler vermekte. "İsveç'in boyunduruğu altındayken nasıl olup da savaşmadan medeni bir toplum yaratılır" öğrenmek isteyenlere güzel bir başucu kitabı."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder