3 Nisan 2016 Pazar

2016 Nisan Ayında İzlenenler

Bu ay yine ekstra özellik olarak film bütçelerini de ekliyorum. Görsel efektlerin ya da yüksek bütçelerin filmin kalitesinin önüne geçip geçmediğini görebilmek güzel oluyor :)
----------------------------------------------




La Haine
Siyah beyaz bir fransız filmi ile karşı karşıyayız, 95 yılında çekilmesine rağmen görselliği bir kaç sahnedeki derinlik unsuru, süresi ve akıcılığı ile başlayıp bitirmeniz bir oluyor. Keyifli bir tat bırakarak usulca uzaklaşıyor. Irkçılık, gettolaşma, banliyö bölgesi, terkedilmişlik, sistem karşıtlığı ve bir çok öğenin sorgulandığı filmde Vincent Cassel abimizin 2 arkadaşı ile birlikte geçirdiği bir günü başından sonuna kadar görüyoruz, izlediğimiz her sahnenin her sekansın bir anlamı var ve karakterleri tanımamıza vesile oluyor. Kendini bulma çabasındaki farklı karakterdeki bu arkadaşların sistem içindeki konumlarını ve nasıl değişebileceğini (ya da değişemeyeceğini) anlatan güzel bir film. Tavsiye edilir, sağda solda bahsedebilirsiniz rahatlıkla :) 
--
Imdb : 8,3
Rotten Tomatoes : 10 (wtf)
Sosyal Mühendis Kafası : 7,8
Cannes* : En iyi Yönetmen Ödülü
Bütçe : 2.500.000 €
--




Sarmaşık
Net bir cümle ile giriş yapacağım. Bugüne kadar Türk filmlerinde izlediğim en iyi oyunculuk (Nadir Sarıbacak) ve son yıllarda izlediğim en iyi film. Düşünmeme bile gerek kalmayacak şekilde iddialı konuşturabilecek bir yapım Sarmaşık. Aldığı ödülden, Sarıbacak'ın konuşmasına, filmdeki göndermelerden yaptığı tespitlere kadar muazzam bir iş. Bayılarak izledim. Yıllarca da izleyeceğim. 2.bir Gemide filmi gibi gözükürken, sanırım bir tık üstüne koyabilmiş. Diyaloglar, metaforlar karakterler her şey yerli yerinde. Eksik olan bir kısım bulamadım açıkçası. İzlemenizi ŞİDDETLE tavsiye ediyorum.
--
Imdb : 8,2
Rotten Tomatoes : -
Sosyal Mühendis Kafası : 8,5
Altın Portakal* : En iyi Yönetmen
Altın Portakal* : En iyi Film
Altın Portakal* : En İyi Erkek Oyuncu
Altın Portakal* : En İyi Görüntü
Bütçe : 400.000 $




Bulantı
Demirkubuz'un sondan bir önceki filmi, yine buram buram varoluşçuluk kokuyor. Salt kötünün olmadığı bu hikayede bir üniversite hocasının hayatı anlamlandırma(ma)ya çalışmalarını ele alıyoruz bu sefer. Yine benzer filmlerinde olduğu gibi tüm karakterlerin kendilerine göre haklılıkları, hayal kırıklıkları var. Ana tema "herkes kaybeder" düşüncesi. Bu yüzden de filmin başı ve sonu iyi irdelenmeli. Evet güzel şeyler anlatıyor Demirkubuz ancak bu filmle pek de üstüne bir şey koyamadı önceki filmlerinden. Göndermeleri ve NBC'ye selamı güzeldi. Hikaye sıradandı. Kendisi hariç oyunculuklar başarılıydı. Müzik kullanımı yoktu ve görsellik genel anlamda önceki filmlere göre daha iyiydi.
--
Imdb : 6,5
Rotten Tomatoes : -
Sosyal Mühendis Kafası : 6,7





Abluka
Ceza evinden şartlı tahliye ile çıkan bir mahkumun örgüt-polis-getto bölgesi üçgeninde başından geçen olayları anlatan Abluka bu senenin en dikkat çeken ve benim en çok beklediğim filmlerden bir tanesiydi. Genel anlamda film isminin hakkını başından son anına kadar veriyor. Dar açı kameralar, hareketli ve third person çekimler sayesinde olayları ve kasveti tamamen hissedebiliyoruz. Konu olarak da çembere alınmış bir bölgede, örgütle - polis çatışması arasında kalan kişilerin hesaplaşmaları ve bu hesaplaşma arasında kalan hayatlardan kesitleri izlemekteyiz. 
Uzun lafın kısası, gerilim anlamında ve kurgu olarak başarılı, oyunculuk olarak göz doldurucu bir film ortaya çıkmış. 
--
Imdb : 7,6
Rotten Tomatoes : -
Sosyal Mühendis Kafası : 7,4
Venedik Film Festivali : En iyi Yönetmen
Venedik Film Festivali  : En iyi Film
Venedik Film Festivali : Jüri Özel Ödülü




Nunta Muta
Özetle komünizm karşıtı, kara mizah filmi. Biraz daha açarsak, Rus baskısı altında, kendi eğlenceli hayatını sürdürebilmek için uğraş veren bir köyde, iki gencin evlilik hazırlığı ile birlikte seferberlik ilan edilir. Ancak işler pek umulduğu gibi gitmeyecektir. Konuyu spoiler nedeniyle dallandırmak istemiyorum. Başka yerden konusuna bakmanızı da tavsiye etmiyorum. Kusturica filmlerini ve kara mizah türünü seviyorsanız mutlaka izlemeniz gerekiyor. 
--
Imdb : 8,0
Rotten Tomatoes : 8,7
Sosyal Mühendis Kafası : 7,5


EN İYİ FİLM ÖNERİSİ : SARMAŞIK
ÖNERİLMEYEN FİLMLER : BULANTI 
(Demirkubuz'cular izlesin mutlaka, genele hitap etmiyor)
EN İYİ OYUNCULUK :  SARMAŞIK
EN İYİ SİNEMATOGRAFİ :  LA HAINE
EN İYİ SEYİR ZEVKİ (AKICILIK) : 
 NUNTA MUTA
EN İYİ MERAK HİSSİ :  SARMAŞIK, LA HAINE
EN İYİ KONU :  NUNTA MUTA, ABLUKA
EN İYİ MÜZİK :  SARMAŞIK


ONUR ÖDÜLÜ :  46 YOK OLAN (Dizi)
(Yine başarılı bir yapım, Behzat Ç.-Serdar Akar ve Mehmet Ercan Ekibinden)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder