31 Mart 2016 Perşembe

2016 Nisan Ayında Okuduklarım

Özet Geç Şeysi : Okuduğum kitapları yorumlar ekleyerek, gelecekteki kendime not düşme amacıyla vakit harcadığım bu blogda; faydalanmak isteyenlere bir kaç fotoğraf ve puan ilavesi ile ayda bir yayınlayacağım şekilde sunuyorum.
--------------------------------------



Haw - Kemal Varol
Kemal Varol idefix' en iyi 50 kitap listesiyle tanıştığım bir yazar, sitenin geçen senenin en dikkat çeken kitabı olarak nitelendirmesiyle birlikte okuma fırsatı buldum. Bir köpeğin bakış açısıyla ülkenin doğu-batı fotoğrafını görmekteyiz. Öyle güzel bir anlatım var ki kitapta, tamamen köpek moduna geçip gerçekten de o gözle bakabiliyorsunuz. Bitirdikten sonra köpeklerle konuşmaya bile başlayabilirsiniz :) alt metinde ise Türk-Kürt sorununu ele alıyor. Pek suya sabuna bulaşmadan bu konuyu kitaba yedirmiş, sadece bir kaç noktada eleştiriler yer alıyor. 
Genel anlamda Murat Uyurkulak tadı aldım. Ancak onun kadar sert değil dili. Kurgu olarak da 2 karakter kullanarak değişim sağlanmış ve sıkıcılık azaltılmış. Sonunu ayrı bir beğendim. 
Hoş bir kitaptı ve sanırım etkileyici kitaplar listesine girmeye hak kazanıyor. 

 8/10
 (Okunmalı, saklanmalı) 
İletişim Yayınları, 14.82 tl, 230 sf, 2014




Oğullar ve Rencide Ruhlar - Alper Canıgüz
Afilli filintilar yazarından afilli bir kitap. Adını Albert Camus'dan alan Alper Kamu 5 yaşında olmasına rağmen hiç de öyle göstermeyen bir çocuktur. Hayattan bunalmış bir vaziyette kendisini bir cinayetin ortasında bulur ve olaylar gelişir. İnanılmaz akıcı biçimde de okunur. 
Kahkaha attıran çok ender kitaplar vardır, bu da onlardan biriydi. Resmen bazı yerlerde uzun süre gülmüşlüğüm var. Çok ince bir zekaya sahip Canıgüz. Biraz Serbes, biraz da Menteş havası var. 
Kurgu ve duygusallık ise üstüne tuz biber oluyor. Tek beğenmediğim yeri "Böyle buyurdu Zerdüşt" kısmı oldu. O güzelim akıcılık bir anda tutunamayanlara bağlanarak zorluyor insanı.
Okumayanınız azdır belki ama henüz tanışmadıysanız Alper Kamu ile tanışın.

 8/10
 (Okunmalı, saklanmalı) 
April Yayınları, 13.14 tl, 204 sf, 2003






Alper Kamu Cehennem Çiçeği - Alper Canıgüz
Alper Canıgüz'ün Alper Kamu karakterinin #2. kitabı. Önceki kitabın üstüne koyarak ilerlenmiş, bazı hikayeleriyle (Karanfil kız) kanımı dondurmuş, hem güldüren hem cidden üzen bir kitap oldu Cehennem Çiçeği. İlk kitaba göre cinayet çözümlemesi çok daha başarılı ve iyi yedirilmişti, karakterimiz biraz daha olgunlaşmış ancak yaşı sabit kalmış vaziyette yine yanıbaşımızdaymış gibi öyküyü yansıtmakta bizlere. 
Canıgüz'ün merak edilesi bir iç dünyası var. Mesleği gereği karakter tahlilini mükemmel yapıyor. Karakterin de babasıyla olan duygusal ve uzak ilişkisi, annesiyle olan eleştirel vaziyetleri tamamen psikolojik çözümlemelerden kaynaklı. 
Etkilendim. Selçuk Aydemir'in "Mahalleden Arkadaşlar" kitabı tadında geldi bu sefer. Tabii daha önce yazılmış olması tam tersi olduğu anlamına geliyor :) 

 8/10
 (Okunmalı, saklanmalı) 
April Yayınları, 10.80 tl, 224 sf, 2013





Olduğu Kadar Güzeldik - Mahir Ünsal Eriş
Marmara'dan Ege'ye doğru akan, aynı bu bölgenin yaz sıcaklığı gibi, insanın içine yavaştan dolan bir öykü kitabı "Olduğu Kadar Güzeldik". Adından da anlaşılacağı gibi biraz arabesk biraz gündelik bir kitap. Bölge insanını, doğasını adeta hissediyorsunuz. Öyküler B Filmi gibi, durum anlatıyor ve hiç bir yere bağlanmadan bitiyor. Sanki geçerken şahit olmuş gibisiniz. Akan hayatlara bu kadar paralel gidip de ufak dokunuşlarla içine geçebilmek güzel bir deneyim oldu. 
Mahir Ünsal Eriş'in kalemini beğendim. İlk kitabı ile birlikte diğer kitaplarını da mutlaka edinip okuyacağım. 


 7/10
 (Bir günde bitirilecek düzeyde) 
İletişim Yayınları, 9.88 tl, 128 sf, 2013





Dublörün Dilemması - Murat Menteş
Menteş, tarzını beğendiğim, kelimelerle iyi oynayabilen bir yazar. Bu kitapta da kurgusal açıdan güzel gelişmeler vardı. Baştan sonuna kadar heyecanı ve olayları belli bir seviyenin üstünde tutabilmek başarı aslında. Ancak üslup olarak tamamen Palahniuk okuyormuş hissine kapıldım. Kitapta geçen bilgiler, gel-git li durumlar "Gösteri Peygamberi" kitabı ile benzerlikler gösteriyordu. Bazı yerlerdeki zorlama benzetmeler biraz rahatsız etse de, genel itibari ile farklı anlatımı ile önerilebilecek kitaplar arasında yerini aldı.
İsimler, absürd durumlar ve hikayeler gerçekten ilgi çekiciydi. Son sayfadaki atıf ise böyle bir kitabın sonuna yakışmadı.
Yine de bitirmeden belirtelim saygı duruşu mahiyetinde : "Gencebay çalarken, arabadan inilmez!"


 7/10
 (Bir kaç günde bitirilecek düzeyde) 
İletişim Yayınları, 16.06 tl, 263 sf, 2005












Bonus




The Walking Dead - Comics (#1 - #24)
Walking Dead Evreni Frank Darabont sayesinde bundan bir kaç sene öncesinde hayatımıza girdi, ancak bu distopik dünyanın kökleri 10 sene öncesine dayanıyor. Image Comics, zombilerin dünyasını dramatik şekilde anlattığı serisi ile o dönemler gerekli başarıyı yakalayamamış, Tam da Marvel ve DC'nin çıkış senelerine denk gelen yıllarda büyük sükse elde edememiş, ancak öykünün çeşitlenmesi ve güzelleşmesi nedeniyle bazı kişilerin dikkatini çekerek kulaktan kulağa yayılmış. 
Bu bölümde de yer almasını da istedim, çizgi romanlardan daha çok bazı izlediğim animelerin mangalarını takip ederdim, ancak son dönemlerde merak sardığım comics olayına Walking Dead'i de katmak istedim. Dizi ile farklılıklarının olduğunu biliyordum. Tam da 6.sezon biterken yeni sezona başlamadan bir kaç spoiler alayım ve nasıl farklılıklar var göreyim diyerek başlangıç yaptım. 
Şuan dizinin çok önünde seyreden seride ilk 24 fasikül için türkçe, diğerleri için ingilizce dökümanları elde ettim ve sanırım ay sonuna kadar bir 40 bölüm ilerlerim diye düşünüyorum. (Ay sonunda buralara tekrar uğrayacağım :))
Hatta dizi ile çizgi roman arasındaki farklar ile ilgili belki bir yazı dizisi paylaşabilirim daha sonra müsaitlik durumuma göre. Şimdilik hepsi bu kadar.

Çizgiler siyah beyaz, detay durumu idare eder, öykü güzel, akıcı ve çok hızlı ilerliyor. Genel anlamıyla standart comics için yeterince doyurucu.

 8/10
 (Takip edilesi) 
  


Bonus-II


X-Men Klasik Seri - Comics (#1 - #6)

Marvel son yıllarda atağa geçerek, Avengers üzerine yoğunlaştı, 2010 yılından itibaren peşpeşe bu seri için çıkardığı filmler ile seriyi renklendirdi, Yeni seri ve eski seri Avengers'a aşina olmamıza rağmen event denilen büyük olayların başlangıcı için bir kaç eski çizgi-romanı karıştırmak hiç fena olmayacaktı, bu yüzden Hulk, Silver Surfer ve X-Men klasik serilerinden başlamayı seçtim, düzenli bir okuma sırası olmadığı için herhangi birinden başlamanın yanlış olmayacağını düşünerek öncü birlik olarak X-Men evrenini seçtim. Deadpool, bir kaç X-Men filmi ve Wolverine oyunları dışında pek bilgimin olmadığı X-Men gelişimi için seriye en baştan başlamak keyifli oldu.

Çizgi roman kalitesi günümüzle ölçülemeyecek kadar eski ancak ekibin toplanması ve öykü gelişimi açısından güzel geliyor. Onun harici çizgiler ve renksiz oluşu bir miktar sıkabilir. Konu ağır ilerleyebiliyor.

 6/10
 (Nostalji olarak okunabilir) 
  








Kitapla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder