31 Ağustos 2016 Çarşamba

2016 Eylül Ayında Okuduklarım



Gizli Ajans - Alper Canıgüz
Alper Canıgüz'ün okuduğum son kitabı oldu Gizli Ajans. Diğer kitaplara nazaran çok daha akıcı çok daha keyifliydi. Alper Kamu serisi ve Tatlı Uykulardaki tüm matematiksel yazım tekniği burada da mevcut, kimi zaman absürd, kimi zamansa mizahi yanı sayesinde, yüzünüzde gülümseme ile bitiriyorsunuz kitabı.
Tavsiye ederim.



Vikitap Puanı : 8.0
Neokur Puanı : 8.1
K.Yurdu Puanı : 8.9


"İki insanı, bir üçüncüyü ezmek kadar birbirine yaklaştıran bir şey var mıdır şu dünyada?"

"Herkes aşık olduğumu anlasın istiyordum, ama görünüşe bakılırsa bu kimsenin umurunda değildi."

"İnsanların başlarına gelen felaketleri hak ettiğine inandın. Bunu yüksek sesle dile getirmemiş olabilirsin elbette. Ama o sokaklarda o saatte gezen birinin gaspa uğramasını, on dakikada bir sigara içen birinin kansere yakalanmasını, hatta fikirlerine az çok sempatiyle yaklaştığın devler karşıtlarının kurşunlanmasını dahi bir ölçüde normal kabul etmedin mi?"

"Bazı aşklar vardır, içinde kahkahaların çınlamasından ziyade gözyaşlarının çağlaması daha uygun düşer."

"İnsanlardan insanlar diye söz eden insanlardan oldum olası nefret etmişimdir."

"Biz çok modern bir aileydik. Babam da çok modern bir insandı. O yüzden beni dövmez, rencide ederdi."

"Karşınızdakinin bilmesi gerektiğini düşündüğünüz bir konudan ona söz etmemek, yalan değilse bile kuşkusuz yalana giden ilk adımdı."

"Sevenler birbirlerine yara izlerini gösterirler. İlk önce bunu yaparlar... Sana ruhumu açmadan önce bil ki incinebilirim demek için... Çünkü en çok sevdiklerin yaralar seni."




 8/10
 (Bilindik Canıgüz eseri, akıcı) 
İletişim Yayınları, 13.68 tl, 204 sf, 2008


____________________________________________________________________
____________________________________________________________________


Los Angeles Yolu - John Fante
Sapkınlıkla, entellik arasında gidip gelen hatta her ikisini harmanlayıp hayatı sorgulamaya geçen bir adamın (Bandini) öyküsünü ele almakta kitap. Fante'nin karanlık tarafının başlangıcını oluşturuyor. Sonraki kitaplarda da başkarakter olacak Arturo Bandini'yi ilk defa burada görüyoruz. Karakteri ileri kitaplarda otursa da tam bir ergen davranışları sergileyen, hiç bir kurala bağımlı kalmayan, inanç konusunda sorgulayıcı fakat bir o kadar da kendi doğrularına bağımlı bir karakteri gözler önüne sunuyor.



Vikitap Puanı : 7.6
Neokur Puanı : 9.0
K.Yurdu Puanı : 8.8


"Evlilik yüzüğünün bayağı bir biçimde falik bir simge olmakla kalmayıp, sözüm ona aydınlanma ve akıl çağı olacak zamanımıza özgü bir ilkellik mirası olduğunun farkında mısın?"

"Yehova nasıldı bu akşam? Kendisi kuantum teorisi hakkında ne düşünüyor? dedim"

"Öte hayat hipotezi varsılların yoksulları uyutmak için uydurdukları bir martavaldan ibaret. Ruhun ebediyetine itiraz ediyorum. Gözü bağlanmış insanlığın en büyük yanılsamalarından biridir. Tanrı hipotezini kesin bir biçimde reddediyorum. Tanrı halkın afyonudur. Kiliseler hastanelere dönüştürülmeli."

"Bir bakirenin doğum yapabileceğine ve dirilişe inana biri bütün inançlarından kuşku duyulması gereken ahmağın tekidir."

"Bir gün çok zengin olursam Soho Balıkçılığı satın almaya ant içtim, 4 Temmuz kutlamalarını andıran ve sabaha kadar süren bir parti verecek, sabah olduğunda da yakacaktım lanet yeri."

"Cehalet karşısında bir şey gelmiyordu elden. Yapılacak tek şey cesur olmaktı."

"Vazgeçmek üzereydim ki, birden bir fikir geldi aklıma; Tanrı'ya ya da başkalarına değil, kendime dua etmeliydim."

"Büyün organlarımı alabilirsiniz baylar, gözlerimi ve sağ elimi bırakın yeter ki."




 8/10
 (John Fante'nin doğuşu) 
Parantez Yayınları, 10.00 tl, 186 sf, 2005


____________________________________________________________________
____________________________________________________________________



Bazen Bahar - Melisa Kesmez
"Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz" kitabında yaralara dokunan Melisa Kesmez, bu kitabında ise yaraların içine parmağını dokunduruyor. Daha başarılı üslubu ile, çok samimi anlatımı ile gerçek hikayeleri tüm sadeliğiyle yansıtıyor. Tüm kitaplarını takip edeceğim. Her sene bir kitap çıkarmasını diliyorum.
Şiddetle tavsiye ederim.
En iyi öykü ise "yılbaşı ağacı" oldu. Ağlatma garantili.



Vikitap Puanı : 8.5
Neokur Puanı : 9.3
K.Yurdu Puanı : 8.3


"Hikayeler biterdi ya, bazen bir derenin iki tepelik arasında bayır aşağı akıvermesi gibi sessizce gidiverirlerdi, bazen de iç organların sökülür gibi büyük sancılarla koparlardı senden."

"Her şeyi tek başına halletmeye dünden razı biri olarak, 'Ben hallederim merak etme' cümlesini duymanın insana nasıl büyük bir ferahlık verdiğini ilk kez sayende öğrenmiştim."

"Hiç giymediği bir eldivenin tekini kaybettiğine üzülmezdi insan."

"Soğuk olmuştu artık, içeri girelim demiştim, bir alev topuydum oysa, kavrulmak kelimesinin sözlükte karşılığıydım, 'Girmeyelim' desin diyeydi belki 'Girelim' deyişim. Kadınca, böyle garip bir dildi."

"Bazen öyle oluyor. İnsan kabuklu böcek gibi bir şey. Baktı dışarısıyla başedemiyor, kaçıveriyor içeri. Bu kimsenin kabahati değil."

"Babamı küstürmüştüm. Babayı küstürmek, anneyi küstürmekten de beter bir şeydi."




 8/10
 (Yaralara dokunan öyküler, etkileyici) 
Sel Yayınları, 9.12 tl, 110 sf, 2015


____________________________________________________________________
____________________________________________________________________




Görüşmeyeli Uzun Zaman Oldu - Metin Üstündağ
 Sadece, Met-üst yazılarına aşina olanların benimseyebileceği tarzda bir kitap olmuş.
Onun dışındakiler pek bir anlam veremeyecektir. Kelime oyunları ile gündelik hayatı birleştirmeye yönelik, içinde eğlenceli cümleler barındıran bir karalama kağıdı gibi. Metin Üstündağ'ın zeki betimlerinden pek eser yok aslında. Ortalama bir kitap olmuş o yüzden.



Vikitap Puanı : 7.6
Neokur Puanı : 4.0
K.Yurdu Puanı : 8.0


"o laf oraya nasıl geldi, aranızdaki o dumur durum, kahretsin, kahretsin, nasıl fark edildi, aşk büyümüş ve ilişki olmuştur artık, artık çoğu geceler mecburen uzun uzun oturulacaktır, ya tek başına ya iki başına"

"ben şimdiye kadar yürek acısına kulaktan şifa verildiğine tanık olmadım."

"bence hayat cinselliğin önemli bir parçası"

"kadın duyduğunu düşünür, erkek gördüğünü"




 6/10
 (Met-üst'e aşina olmayanlara göre değil) 
*Sel Yayınları, 4.80 tl, 128 sf, 2003


____________________________________________________________________
____________________________________________________________________









OCAK - EYLÜL YAYINEVİ DAĞILIMI





OCAK - EYLÜL OKUNAN KİTAPLAR

Oğullar ve Rencide Ruhlar [8], Haw [8], İstanbul'da Bir Merhamet Haftası [8], Alper Kamu Cehennem Çiçeği [8], Olduğu Kadar Güzeldik [7], Dublörün Dilemması [7], Ben Tek Siz Hepiniz [8], Kedi Beşiği [9], İyi Fikir Bulma Tekniği [5], Toza Sor [8], Deliduman [7], Bilinmeyen Adanın Öyküsü [8], Küçük Kara Balık [8], İşte Zor İnsanlar [5], 40'ının da Kulpu Kırık 40 Türk [5], Bir Serçe Düştü [7], Merhume [8], Tatlı Rüyalar [7], Bakele [7], Köpekler İçin Gece Müziği [7], Kırmızı Saçlı Kadın [7], Hikayede Büyük Boşluklar Var [8], Kayıtsızlık Şenliği [6], Satışın Türkçesi [4], Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde [7], Doğunun Limanları [8], Peri Gazozu [8], Çavdar Tarlasında Çocuklar [9], Antabus [8], Artık Zenginim [7], Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz [8], Boş Zaman [7], Bazen Hayat [6], Falınızda Rönesans Var [7], Nasipse Adayız [8], Memurlar Memurlar [8], Gizliajans [8], Los Angeles Yolu [8], Bazen Bahar [8], Görüşmeyeli Uzun Zaman Oldu [6],




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder