4 Ağustos 2021 Çarşamba

2021 Ağustos Ayı Okuduklarım

       


_____________________________________________

2021 AĞUSTOS AYI ÖZETİ
_____________________________________________


   
      

   

   


      

_____________________________________________



Tanrı Beni Görüyor mu? - Murat Gülsoy

Murat Gülsoy'un kurmaca dili üzerine inşa edilmiş 19 hikaye içeriyor kitap. Her birinde farklı tarzlar denenen, birkaç hikayenin iç içe geçtiği öyküler var. Öykü karakterinin gerçek hayatta var olması, okuyucunun öykü karakteri olduğu gibi çapraz ilişkilerde yer alan öyküleri seviyor yazar. Bir öyküde geçen hikaye başka hikayedeki karakterin okuduğu kitabın içerisinde yer alabiliyor mesela. Çok katmanlı yapılar her zaman ilgimi çekmiştir, Bize Kuşdili Öğretildi hikayesine kadar olan kurmacalar hoşuma gitti, ancak sonrasındaki kısımlar ise zorlama geldi. Bazen hikayelerin ortaya çıkması için zorlamanın şart olduğuna inandırdığı için de verdiği mesaj anlamında beni tatmin etti. "Karanlıkta" hikayesi en fazla beğendiğim öykü oldu.

"Dost sohbetlerinin en güzel tarafı da bu bence. İnsan kendi kendine düşünürken ciddiye almadığı şeyleri bir dostuyla beraber sonuna kadar sahiplenebiliyor."

"Ne tuhaf değil mi: uyanış bir unutuşla mümkün oluyor bazen. Çoğu zaman. Yeni bir güne uyanabilmek için bazı şeyleri unutmamız gerekiyor."

"Sıradan insanlar ancak hedeflerden söz edildiğinde rahatlarlar. Oysa çoğu zaman, gerçekte hedefin ne olduğunu asla bilmeden doğup ölürler."




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Herkes Herkesle Dostmuş Gibi - Barış Bıçakçı

İncelikli öykülerin en önemli yazarlarından biri Barış Bıçakçı. Bu kitapta bir sürü karakterin herhangi bir organik bağ kurmadan, bir kuş misali üstünden geçtiğimiz ancak her birine dokunduğumuz mini öyküler barındırıyor. Her biri birbirine bağlı fakat bir o kadar da bağımsız ilerliyor. İlk sayfalardan itibaren ne anlatıldığını anlamadan ilerlerken sanki uçuşa geçip gezintiye çıkıyoruz. Bazen tokat atıyor bazen güldürüyor bazen üzüyor. Hayatın fotoromanı gibi bu ufak ziyaretlerin birleşimini çok sevdim. Ayrıca Bizim Büyük Çaresizliğimizdeki Ender ve Çetin'i görmek de mutlu etti. 

"Başka insanlar başka basit şeylerle boğuşuyordu, birbirine dokunmadan, dokundukları zaman da özür dileyerek, çünkü çarptıklarını düşünerek."

"Çünkü zamanla her şeyi sever insan, çünkü bir gün öleceğini anlar."

"Yere çakılana kadar kanatlarımın olduğuna inanacağım. Bu inanç yetiyordu ona. Zaten hayat da yere çakılana kadar yaşanan bir şeydi."

"Boş ver! dedi kendi kendine, bir halt var sanki geçmişte. Düşünme geçmişi, zaten bunun için kısa geliyor insana ömür, düşündüğü için."




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


Uyku Sersemi - Hakan Bıçakcı

Hakan Bıçakcı'nın gerçeküstü romanlarından biri olan Uyku Sersemi, kendine gittikçe yabancılaşan ve/ya zaten kendinde olmayan bir insanın tezahürünü yansıtıyor bize. İstanbul'un semtlerini de kullanarak, her geçen gün kendinden uzaklaşan insan bedeni ve düşüncelerini uyku-gerçek hal karıştırması ile birlikte sunuyor. Kitap oldukça samimi, bizi karakterlerin dertlerine ortak etme yönünden çok başarılı. Sürekli 50-100 sayfa öncesinde kalan bir durumu önümüze getirerek, karakterin geçmişini hatırlamamızı ve onunla beraber düşünebilmemizi sağlıyor. Bu sayede hem uyku durumlarında verilen ürpertici sahnelerin gerçeğe yaklaşmasını hem de gerçeğin bir uyku haline dönmesi kolaylaşıyor. 

"Kafka 1906 yılında hukuk doktorasını alıp Prag Devlet Mahkemesi'nde staj yaptı. Dünyanın en işe yarayan, en değerli stajı bu olmalıydı."

"Mamanın yanındaki fare zehiri ve böcek ilacı kutuları geldi gözümün önüne. Hayvanları beslemek veya öldürmek için ne varsa bakkalın dip rafında bir aradaydı."




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Veba - Albert Camus

Camus'un zaman ötesi romanı Veba, bulaşıcı hastalık sürecinin nasıl pandemiye döndüğünü ve insanların bu dönemde yaşadıklarını konu alıyor. Yakın dönemde okumuş olmam tabii ki günümüzdeki Korona süreci ile kıyaslamaya imkan tanıyor. Eşleştirdiğimde ise dışarıda hiçbir şey kalmıyor. Tamamı ile günümüzdeki durumu anlatıyor Camus. İnsanların içindeki kötülükleri, umudu, umutsuzluğu gayet güzel yansıtmış. Felsefi açıdan diğer kitapları ile yarışır olmasına rağmen, takip etmesi daha zor bir roman olmuş. Yazarı da yazının içinde tanımlayarak bir katman daha yaratıyor ki zaten felsefi kaymağı bu tabakada birikiyor.

"Bir kenti tanımanın en bildik yollarından biri de insanların orada nasıl çalıştığına, orada birbirlerini sevdiğine ve nasıl öldüğüne bakmaktır."

"Bu sevimli coşkuyu anlıyorum. Felaketlerin başlangıcında ve bunlar son bulduğunda hep biraz söz sanatı yapılır. Birinci durumda, alışkanlıklar henüz kaybolmamıştır, ikinci durumdaysa geri gelmiştir. Asıl felaket sırasında gerçeğe alışılır, yani sessizliğe."

"Dünyadaki kötülük neredeyse her zaman cehaletten kaynaklanır ve eğer aydınlatılmamışsa, iyi niyet de kötülük kadar zarar verebilir."

"Ama bir öğretmen iki kere ikinin dört ettiğini öğretiyor diye tebrik edilmez. Belki bu mesleği seçti diye tebrik edilir."

"Suçlu bir insanı düşünmek, ölü birisini düşünmekten daha zordu belki."




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Bahara Kadar Bekle Bandini - John Fante

Çavdar Tarlasında Çocukları okuduktan sonra, aynı tonda başka kitap bulamayacağımı düşünürken Fante çıkagelmişti önüme yıllar sonra. Çocukken yakaladığım ancak açıklayamadığım bir çok duyguyu yakaladım kitaplarında. Bu romanda da John Fante'nin en büyük karakteri olan Arturo Bandini'nin çocukluğuna gidiyor, baba figürünü, aile kavramını daha derinlemesine anlarken, yoksulluk içinde büyüyen bir çocuğun din ve cehalet karşısında büyümeye çalışmasını takip ediyoruz. Arturo'nun o yaşta içindeki nefreti ve korkuyu yaşarkenki hallerini muhteşem yansıtmış yazar. 

"İsa'nın annesinin bile bu savaşta ateşkesi nasıl sağlayabileceği Cennet'te çözülmesi gereken bir sorundu."




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤






➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤






➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤





______________________________________






______________________________________

BONUS



Yeni Harman #2




One Piece #5.Cilt



➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤

DERGİ DAĞILIMI


➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


YAYINEVİ DAĞILIMI



➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


2021 OCAK - 2021 ARALIK
OKUNAN KİTAPLAR & DERGİLER







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder