6 Aralık 2021 Pazartesi

2021 Aralık Ayı Okuduklarım

 

_____________________________________________

2021 ARALIK AYI ÖZETİ
_____________________________________________


     
      

 
      

_____________________________________________







Korku ve Arkadaşı - Ayşegül Çelik

Ayşegül Çelik'in ilk öykü kitabı olma özelliği taşıyan kitapta kısa kısa 20 tane öykü bulunmakta. Hepsi gerçeküstü olayları ele alan, sade anlatımlı, duygu aktarımı ve betimleri bol öyküler. Bir öykü kitabında aklımda hiçbir öykü kalmıyorsa, başarılı bulduğumu söyleyemiyorum. Bu kitaptan da hiçbir öykü aklımda kalmadı. Ancak oldukça yalın bir dille yazıldığını söyleyebilirim. Yeni yazarların deneme metinlerine benzer bir yapıda ilerliyor öyküler. Zaten yazarın da ilk kitabı. Diğer kitaplarını okuyup yazarın gelişimini görmek istiyorsanız deneyebilirsiniz.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Maça Kızı - Mısır Geceleri - Aleksandr Puşkin

Rus edebiyatına, Gorki ve Gogol harici mesafeliyim. Bir türlü ısınamıyorum. Üstencil anlatıları, felsefi açıdan yanlış yönlendirmeleri, aşka bakış açıları beni cezbetmiyor. Puşkin'in okuduğum ilk kitabı oldu. Muhtemelen de yanlış kitaptan başladım. Maça Kızı, bir kumarbazın, hırslarına ne denli kapıldığını anlatan ve ortalama bir yazardan çıkabilecek türde bir hikaye. Bir derinlik, anlam arayışı bulamadım. Çeviriden kaynaklı olup olmadığını anlayamadım göze çarpan bir farklılık hissetmedim çünkü. Çaykovski'ye ilham olduğu söylenen bir öyküymüş sonradan öğrendim. Sanırım o çağda insanlar belli duygularda daha çok hisliymiş diye düşünüyorum. Bana geçmedi. Rus edebiyatı sevenler varsa okusun.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




Kıyamet Park - Alper Canıgüz

Alper Kamu serisini uzun yıllar önce okumuştum, son kitabı ise 2021 yılında çıktı. 5 yaşındaki küçük dedektifin maceralarını okumak keyifliydi o senelerde. Hatta aklımda finaldeki mektubun hüznü bile kalmış üzerinden yıllar geçmesine rağmen. Kaldığı yerden devam etmiş mi diye merak ederek başladığım kitap pek de istediğim gibi sonuçlanmadı. Karakterimizin 5 yaşında olup, polisiyenin baş karakteri olması avantajlı bir duruma sokuyor. Durumun ekmeğini sıcak biçimde yemiş yazar. Bazı noktalarda ise (cinsellik, yetişkin ilişkileri) konularına ise karakteri riskli olmayan tarafından teğet geçirerek dahil ediyor.  Karakter bu sayede gerçeklik algısının sınırlarında kalıyor. Yine keyifli bir yanı var, ilk defa Alper Kamu ile tanışacaklar sevebilirler, ancak ben bu veletten biraz sıkılmış olabilirim. :)  

"Herkesin söylediği gibi zaman her şeyin ilacıydı; yalnızca bazı ilaçların aşırı dozu ishalle, zamanınki ölümle neticeleniyordu."




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım - Mustafa Çiftçi

Mustafa Çiftçi okurken Türkçe sınavındaki paragraf sorularını okuyormuş gibi hissediyorum. Cinastan uzak, okuru yormayan, duygusu yüksek bir dil seçiyor kendine. Bozkırdan çıkmayan yazar yine kendini rahat hissettiği meskenleri mekan bellemiş. Bazı hikayelerin daha da uzun olmasını istiyorsunuz okurken. Sonlara doğru giderken hüzün acımasız bir hale dönüştü, dokunaklılık ile sömürü arasındaki çizgiyi de geçmemiş üstelik. Ben en iyi kitaplarından biri olarak görüyorum Çiftçi'nin. Gerçi derleme bir kitap onun da etkisi vardır.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤






➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



BONUS






➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤

DERGİ DAĞILIMI


➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


YAYINEVİ DAĞILIMI



➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


2021 OCAK - 2021 ARALIK
OKUNAN KİTAPLAR & DERGİLER










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder