4 Aralık 2021 Cumartesi

2021 Aralık Ayı İzlenenler

 _________________________________


2021 ARALIK AYI ÖZETİ
_________________________________
      


      

   



_________________________________
      




İki Dil Bir Bavul

Anlatmak istediğini hiç bağırmadan, sesini yükseltmeden alttan alta veren bir belgesel. Belgesel anlatısına da çok uymayan bir yapısı var aslında. Köydeki çocukların, ailelerinin kameranın olmadığı gibi davranmalarına nasıl alıştırdığını merak ediyorum hazırlayanların. Kürt çocukların bulunduğu bir köyde Türkçe eğitim vermeye çalışan yeni bir öğretmenin bir dönemine şahitlik ediyoruz. Sürekli olarak "Beni anlamıyon de mi, anlamıyon beni demi?" sözleri kafanızda dönüp duruyor. İletişimsizliği ve yanyana olup da bu kadar uzak kalabilmeyi müthiş başarmış bu replik. Kısaca yapmak istediğini başarıyla yapıyor. Eleştirilebilecek konu ise öğretmenin ve çocukların hayatında yer alan değişlikliğin vurgulanmamış olması. Değişiklik olmamış gibi yansımış belki de ne söylersek söyleyelim bu düzen değişmez denmiş olabilir ama ufak tefek bir karakter gelişimi görseydik iyi olurdu. O zaman da kurgu olur belgesel olmazdı denebilir ama benim beklentim biraz da post-dökümantasyon aslında :)




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Belfast

Katolik- Protestan çekişmesinin ortasında kalan Belfast'ta bir çocuğun gözünden çatışmanın çarpıcılığına şahit oluyoruz. Kenneth Branagh sineması kendini belli ediyor, görüntüler çok şık, harika müzikler ve kontrasttan yararlanan melodilerle güzel bir savaş-melodramı sunuyor bize. Siyah-beyaz olması etkiyi artırıyor. Her kare portrelik, buna hemfikiriz sanırım. Ancak senaryonun ana-akıma oynaması ve aslında vermek istediği etkiyi ödül alacak şekle dönüştürmesi sonucu film, beni bir miktar üzdü. 




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Spring Blossom

Suzanne Lindon, henüz 20 yaşında yazdığı, yönettiği ve oynadığı film ile giriş yapıyor sinemaya. Başlı başına bu durum bile takdir edilesi. Modernize edilmiş bir lolita hikayesi anlatıyor aslında. Orta yaşlarında bir adam ile, ergenliğini yeni aşmış bir kadının bağlarıyla alakalı bir kaç söz söylüyor. Film duru ve akıcı. Senaryoda farklı olarak görebileceğimiz herhangi bir durum yok. Dans sekansları akışta biraz komik durmuş ama yine de sempatik. İlk film açısından ben başarılı buldum, bir film olarak bakarsak da ortalama bir haz veriyor.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Çatlak

Fikret Reyhan, resmen bir ailenin içerisine bizi gerçekçi bizimde yerleştirmiş. 80 dk. boyunca evin odalarında dolaşırken duyduğumuz, gördüğümüz her şey aşırı gerçek. Bir ailenin borç aldığı parayı geri ödeme zamanı geldiğinde yaşadığı çatışma üzerine kurulu filmin matematiği çok iyi işliyor. Türk aile yapısı çok güzel çözümlenmiş. Ufak tefek detayların "aile gerginliği" biçiminde yavaş yavaş seyirciyi germesi, çözüm noktası, patlama ve final. Hepsi müthiş bir sadelikte ve akıcılıkta. Yılın en iyi Türk filmi bence. 




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Don't Look Up

Son günlerde ses getiren Don't Look Up, bir kıyamet senaryosu içeriyor. Konu olarak bu tarz içerikler ilgi çekici olmaya yetiyor. İşin içinde hükümet eleştirisi de yer alınca başka bir alanda ilerleme şansı olabiliyor. Ancak baş karakterlerin ilişkilerinin ana hikayeye hiçbir katkısı yok, besleyeceğine uzaklaştırıyor. Karikatürize duran karakterler izlemeyi zorlaştırıyor. Meryl Streep'i ilk defa beğenmedim. Nasıl başardılar bilemiyorum. Cutscene sahneler hoşuma gitti, diri tutuyor fakat finale doğru yalpalanma süreci, yönetmeni uzun bir final ile filmi yamalı biçimde önümüze sürmesine neden olmuş. Çok önemsemediğim halde devamlılık hataları var. Böyle bir kadro için çok daha fazla özenilmesi gerekiyordu. Maalesef Don't Look Up, ortalama izleyici kitlesi için yeni sınırlar yaratırken, sinefil izleyici için normal bir seyirlik sunuyor.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤









➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤

OCAK-ARALIK İZLENEN FİLM ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI



2021 OCAK - ARALIK İZLENEN 
FİLMLER & DİZİLER & SAHNE SANATLARI














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder