_____________________________________________
2022 NİSAN AYI ÖZETİ
_____________________________________________
_____________________________________________
Define - Mehmet Rauf
Türkiye İş Bankası Yayınarı çok güzel bir seriye imza atıyor. Türk klasiklerini günümüz Türkçesiyle yeniden okurlarla buluşturuyor. Çeviri, günümüze o kadar uyarlanmış ki, şuan okunan tüm kitaplardan çok daha akıcı ve güzel bir Türkçe görüyoruz. Ürün Şen Sönmez, bu konuda büyük bir tebriği hak ediyor. Kitap, bir doktorun giriştiği macerayı ele alıyor ve önsözünde de bahsettiği gibi gerçekten merak uyandırıcı bir yöne evriliyor. Günümüz polisiye hikayelerine göre olay örgüsü çok geride kalsa da, merak unsuru ve İstanbul semtlerinin fotoğrafını çektiği için ben beğenerek okudum.
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
Tüneldeki Çocuk - Sait Faik Abasıyanık
Sait Faik'in İstanbul'un ücra köşelerindeki farklı hayatları gözlemleyip ortaya çıkardığı başka bir öykü kitabı Tüneldeki Çocuk'ta, ana hikayedeki durum hikayesinin devamı gibi gözüken birbirine çok benzer hikayeler yer almakta. Sait Faik kitabında, önce bir dolaşmaya başlıyorsunuz, insanlara gözünüz takılıyor, baktıkça hayatlarına giriş yapıyorsunuz, bir miktar dolanıp tekrar kendi yolunuza devam edip yeni yüzler aramaya başlıyorsunuz. Bu nedenle yürüyüş yaparken Sait Faik dinlenebilir. Kitaptan okunacaksa da iyi bir başlangıç kitabı görevi görebilir.
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
Kan Damlası - Mehmet Rauf
Defineden sonra polisiye macera türündeki devam kitabı olan Kan Damlası, ilk hikayenin üzerine inşa edilmiş fakat farklı bir teknik benimsenmiş bir kitap. Mehmet Rauf, ilk kitapta bir doktor karakter üzerinden olayları çözmeye çalışmışken, bu kez doktor ve ailesinin maceralarını bir polis memuru ile çözüme kavuşturuyor. Define'deki kötü karakterler, birdenbire güçlenmiş, daha kötücül bir şekilde karşımıza çıkıyor. Dehşet betimlerini çok beğendim. Olaylar ve kurgu anlamında da yine farklı bir teknik görüyoruz. Ben akış matematiğini biraz dengesiz buldum. 60-70 sayfa nasıl olabilir sorusunu sordurup bir sayfada olayların nasıl gerçekleştiği apar topar anlatılınca final, üflenmeden yenen sıcak yemeğe benziyor.
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
Olduğu Kadar - Feyyaz Yiğit
"Gibi" dizisi ile bir çıkış daha yakalayan Feyyaz Yiğit'in, dizideki metinlerinin nereden geldiğini anlatır derecesine yazdığı kitap, Olduğu Kadar; karakterin yakın arkadaşı ile birlikte parasız gezerken giriştikleri maceraları anlatıyor. Edebi bir yanı olmasa da keyifli vakit geçirmek için okunabilir. Eğer Feyyaz Yiğit'i görsel medyadan tanıyan varsa kitabı onun sesiyle dinliyor gibi hissedecek.
"aşık olduklarımıza kolay açılıyor ama hemen açıklarda boğuluyoruz, bildiğimiz her sözcüğü her metinde kullanıyoruz, çünkü hiçbir dile yabancı olmadığına inanıyoruz."
"Suat saniyeler sonra elinde 100 kontörle geldi ve "Al" dedi, "şu 100 kontörü yükle telefonuna". "Noluyo Suat" dedim. "bu kadar cins bir hayırseverliğe ilk kez şahit oluyorum, istersen ben de sana izola bant ısmarlayayım."
"Suat'ın yaşadığı şoku kiralasan, paraya para demezsin. Paran varsa git Suat'ın yaşadığı şoka yatırım yap."
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
Elveda SSK - Ferhan Şensoy
Ferhan Şensoy'un kendi has üslubunu sevenlerdenim. Yarı açık, hınzır diye tabir edilen dili de okurken keyif verir ancak bu kitapta aradığımı bulamadım. Yine devlet eleştirisi ve bildiğimiz Şensoy tarzı ile başlamasına rağmen sayfalar ilerledikçe olay bambaşka yerlere evriliyor ve başlangıç bitiş matematiği allak bullak oluyor. Kitabın ismi ile müsemma durumun bitmesi ile hiç bitmeyen bir cinsellik tasviri başlıyor. Şensoy'un cinsellikle ilgili olan yazılarına alışkınım ama maalesef bu kitaptaki doz çok fazla. Ergenlikten çıkamamış bir yetişkinin gündüz düşlerini takip ediyor gibiyiz. Maalesef diğer kitaplarına göre çok aşağıda kaldı.
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
BONUS
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
DERGİ DAĞILIMI
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
YAYINEVİ DAĞILIMI
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder