_____________________________________________
2022 MAYIS AYI ÖZETİ
_____________________________________________
_____________________________________________
Deli İbram Divanı - Ahmet Büke
İlk romanından önceki son kitabı Varamayanlar'da aslında uzun bir öykü ile romanın habercisi olmuştu Ahmet Büke. Varamayanlar hikayesine bayılmıştım, keşke roman olsaydı diye yorum yapmıştım. Deli İbram Divanı'nda ise bu beklentim fazlasıyla karşılandı. "Dalyan" deyimini akıllara kazıyan, denizcilik ile, doğa ile mükemmel bir sözcük dağarcığına bizleri sürükleyen bir kitap olmuş. Bazı yazarların tüm birikimini bıraktıkları kitaplar olur. Sanırım Ahmet Büke, tüm sözcüklerini bu kitaba kusmuş. İntikam gibi güçlü bir duygunun yanıbaşından geçerken, yaşam amacımızı sorgulatan bir yapıda ilerliyor.
"Dalyan dedikleri neydi gerçekten? Osman için anlatması çok kolay değildi.Çünkü o güne kadar hiç kimse ona bu soruyu sormamıştı. Durup dururken arıya çiçeği sorsan o da şaşırırdı. Ama Osman bir yandan da konuşmak istiyordu. Leyla'nın koyu gözleri- hele şimdi annesi de gitmişken - korunaklı bir ev gibi gelmişti ona. İşte belki de bu yüzden ta en baştan, balıkların tuhaf yaşamından anlatmaya başladı."
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
Meyhanede Hanımlar - Hüseyin Rahmi Gürpınar
Dönemin meşhur yazarlarından Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın bir oturuşta rahatlıkla bitirebileceğiniz, günümüz Türkçesine de başarıyla çevrilmiş olan bir yarı-uzun öyküsü Meyhanede Hanımlar. Kadının toplumdaki yerine, alkol yasaklarına ve evlilikteki gelin-kaynana çekişmesine dair sözler söyleyen tadımlık ve keyifli bir öyküydü. Yüzyıl geçmesine rağmen değişen bir durumun olmaması fazlasıyla can sıkıcı. Meyhane adabı, kadınların ötekileştirilmesi durumu ile ilgili, güzel değinmeler barındırıyor.
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
Çocukluğum ve Çocuğum - Aslı Kocaeli
Yazarın kendisine, annesine ve çocuğuna karşı olan duyguları, bir potada eriterek sunduğu kitap, erkeklerden bahsetmekten imtina edilmiş kesitler halinde sunuluyor. Duygu yoğunluğu olarak belki anne-çocuk hikayelerini sevenlerin ya da çocuğu olanların anlayabileceği şekilde olabilir. Ancak bana hiç işlemedi. Basit bir dil ile mektup hissiyatıyla ilerlemesine rağmen, bir kaç yerde kesişmeyi çok istedim. İyi bir niyetle yazılmış kötü bir kitap. Sevemediğim kitaplar hakkında daha sert konuşabilirim ama ben yazarın samimi olduğunu düşünüyorum yine de. Sadece beni içine çekemedi.
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
Çukurda - Anton Çehov
Anton Çehov, bomboş bir olayı yine müthiş süsleyerek bir toplum meselesi haline getirmeyi başarmış. Düğünlerin, ailelerin, akrabalığın ne kadar gereksiz olduğunu kaç sene öncesinden söylemiş. Çok da güzel yapmış. Mujiklerin (Rus köylülerin) ötekileştiği, soyluların ise gerçekten soylu olup olmadığını sorgulatan uzun bir hikaye niteliğinde bir kitap Çukurda. Bu da kenarda durabilecek, denk gelirse bir günde okunabilecek bir kitap olarak kalsın.
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
BONUS
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
DERGİ DAĞILIMI
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
YAYINEVİ DAĞILIMI
➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder