23 Ocak 2015 Cuma

Çaptan Düştüm Yorgunum - Birdman


Meksikalı yönetmen İnarritu'nun 5.filmi, alışılanın dışına çıkarak bu sefer çok daha sağlam bir kurgu ile geldi. İnarritu'nun geleneksel olay birleşme kurgusundan çok daha farklı tek hikayeyi dinamik biçimde anlatmasıyla Birdman, senenin en başarılı yapımlarından biri oldu.
Film, eski günlerinin etkisinden çıkamayan tiyatro kökenli bir sinema yıldızının, sektörü ve kendi hayatını sorgulamasıyla başlıyor ve bitiyor. Verilen mesajlar, sektöre çakılan selamlar, eski oyuncuların ne denli psikolojide yaşadıklarını müthiş biçimde aktarılmış. Oyuncu kadrosunda Beetlejuice'tan tanıdığımız eski batman Micheal Keaton, bu tip filmlerin aranılan yüzü Edward Norton, çok az gözükmesine rağmen bizi mutlu eden Naomi Watts, tedirgin yapımcı rolünde Hangover'dan tanıdığımız Zach Galifianakis, Keaton'ın kızı rolünde ergeni canlandıran Emma Stone'u görmekteyiz. Kadroya rağmen filmde emeği geçen en önemli isim bana göre Emmanuel Lubezki olmuş. Gravity'deki başarısını bu filmde de sürdüren Emmanuel, ağzımın açık kalarak izlediğim bir çekim tekniğine esin kaynağı olmuş. 
Eşkiya filmindeki Yavuz Turgul'un bar sahnesini hatırlayanlar bilirler, takip kamerasıyla iş çıkarmak masraflı ve zor bir iş. Buna oyuncuların adaptasyonu, istenilen ışık ve görüntü kısıtları eklendiğinde 2 dakikalık çekim bile inanılmaz zor hale gelebiliyor. Birdman de bu süre 2 dakikadan filmin tamamına yayılıyor. Tek kamera, sekans geçişleri hissettirilmeden sanki kişiyle birlikte yaşıyormuş hissi yarabilmek adına müthiş zor bir işe girişilmiş ve tek kelimeyle kusursuz bir iş çıkarılmış.
Bu seneki Oscar aday filmlerinin hepsini izleme şansı buldum ve rahatlıkla söyleyebilirim ki eğer akademi üyeleri Boyhood'un etkisinde kalmazlarsa Birdman ipi göğüsleyecektir. En iyi yönetmen dalında ise kesinlikle İnarritu bu ödülü kazanmalı diye düşünüyorum. 
2014 Senesi filmseverler için muhteşem bir yıl oldu. İnarritu'nun ise Amores Perros'tan sonra yükselen grafiği boyut atlamış oldu. Umarım bu tarzda filmleri daha çok izleyebiliriz. 

Müziklerdeki tempolu trampet seslerinin katkısı için ayrıca not düşmek gerekiyor onu da unutmayalım.Eğer kafanız rahatsa, dolu dolu diyaloglu bir film izlemek istiyorsanız. Mutlaka seyrediniz.



Oyunculuk : 9
Seyir Zevki : 7,5
Merak Hissi : 8,5
Konu : 8,5
Müzik : 8,5
Imdb Puanı : 8,4
Genel : 8,5

2 yorum:

  1. bu haftasonu hem Boyhood'u hem de Birdman'i izlemeyi düşünüyordum, bu yazın ilaç gibi geldi. Merak ettim, kadrosu zaten baya cezbedici.

    YanıtlaSil
  2. İkisi birden bünyeyi sarsıyor, sağlam kafayla gir o işe (: iyi seyirler..

    YanıtlaSil