27 Ocak 2015 Salı

Özür Sadece Fiziksel midir? - Inside I'm Dancing




İrlanda filmlerinin samimiyetine her zaman inanmışımdır. Sürekli bir bağımsızlık temasının hakim olduğu filmler cezbetmiştir beni. Bunun yanı sıra Filth'in yıldızı McAvoy'un oynadığı bir film gördüğümde hiç tereddüt etmeden izlerim. Doğal olarak iki kıstası sağlayan bir filmin kötü olabileceğini düşünmeden izlediğim bir filmdi "Inside I'm Dancing", diğer adıyla "Rory O'Shea Was Here"

Film fiziksel olarak belirli işleri yerine getiremeyen, yani diğer insanlara göre daha şansız 2 arkadaşın hikayesini anlatıyor. Konuşmada zorluk çeken Micheal'ın hayatı, kaldığı bakımevine gelen Rory ile değişecektir. Rory ise sadece iki parmağını oynatabilmekte ve konuşabilmektedir. 
Micheal'ın zekası ve Rory'nin cesareti birleşince, sınırları aşarak, özledikleri hayata kavuşmayı düşünmektedirler. Yalnız bir sorun ortaya çıkar. Kaldıkları bakımevinden çıkabilmeleri için onlara bakacak bir kişiye ihtiyaçları vardır. Bunun için Rory, Micheal kadar kötümser değildir ve bulabilecekleri en iyisinin peşinden gitmeyi tercih eder. Güzeller güzeli Siobhan karşılarına çıkar ve Rory onu ikna eder. 

Olayın anlatış şekli ve kurgusu, insanı acıma duygusundan uzaklaştırıp kişilerin yaşadıklarına odaklıyor. Bu film duygu sömürüsünden daha çok empati filmi. Esprilerin ve şakaların dozajı o kadar iyi ayarlanmış ki, kahkaha atarken kendinizi kötü hissetmiyorsunuz. Zaten film komedi-drama olarak geçiyor. 

McAvoy'un parlattığı, Steven Robertson'un abartısız oyunculuğu ile son derece akıcı bir film sizi bekliyor. 
Etkisi hakkında çok şey bahsetmeyeceğim, izlemeniz gerekli. Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki, filmin başında hiç bir dediğini anlamadığımız Micheal'ı filmin sonunda altyazıya yada çeviriye gerek kalmadan anlayabiliyorsunuz. Bu bilerek mi yapılmış bir şey bilemiyorum ama filmin etkisini artıyor. Kendinizi onlarla birlikte yaşıyor gibi hissetmenize, bağ kurmanıza neden oluyor.

Vakit kaybı yaşamayacağınız, "feel good movie" standartlarına rahatlıkla girebilecek çok kaliteli bir yapım izleyeceksiniz.
Şiddetle tavsiye ederim.





Oyunculuk : 9
Seyir Zevki : 8
Merak Hissi : 8
Konu : 8,5
Müzik : 7,5
Imdb Puanı : 7,9
Genel : 8,2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder