6 Temmuz 2019 Cumartesi

2019 Temmuz Ayı İzlenenler

_________________________________

2019 TEMMUZ AYI ÖZETİ
_________________________________
   

      

      


_________________________________



Border

İranlı bir yönetmen İsveç'te Nordik mitolojisi hakkında film çekiyor günümüzde geçiyor. Şu cümle bile filmi merak etmeye sebebiyet veriyor. 
Film, fin mitolojisinde "trol" olarak değerlendirilen cinsiyet kavramı üzerinde hayvan-insan karışımı bir ırkı odağına alıyor. Rutin yaşamda güvenlik memuru olarak görev yapan Tina koku duygusu gelişmiş bir troldür. Kendisini insanlardan hemen ayırt edilmesini sağlayan bir fiziği vardır. Bir gün işine devam ederken, kendi gibi gördüğü ve kokular aldığı Vore'nin üstünün aranmasını ister. Böylece ilginç bir aşk öyküsü başlayacaktır.
Ötekileşme, azınlıkların hakları gibi günümüz sorunlarının yanı sıra güzel bir mitolojik öyküyü de ilginç bir cinsel betimleme ile veren Ali Abbasi güzel bir iş çıkarmış.





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Alita Battle Angel

Robert Rodriguez'in aksiyon dozunu çok severim, yerli yerindedir, Alita'da da bence çok uygun biçimde serpiştirmiş. CGI konusu Alita'yı tek başına var eden durum bence. Çıtayı fazlasıyla yükseltmişler. Öyle ki bütün yan karakterlerin görsel efektleri harika iken, Alita'yı sanırım CGI olduğunu belli edercesine yüzde 85-90'larda bırakmış gibilerdi. Anlaşılsın belki diye. Bilemiyorum bu fark neden kaynaklandı. Sorunlu olan kısım senaryo ve finaldi bana kalırsa. Elde büyük imkanlar var, çok güzel isimlerle çalışıyorsun, Mahershala var Edward Norton var, Jennifer Connely, Christopher Waltz var biraz da senaryoya yüklenin. Ayıptır. Bu kadar basit bir konu ile kimse etkilenmez.
Kısacası devamının gelmesi gereken, eğlencelik bir film. İzleyip gününüzü güzelleştirebilirsiniz. Ancak 3-4 sene sonra böyle de bir film vardı diyecek seviyede unutturacaktır kendisini.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


Alive

Gerçek bir hikayeden yola çıkan ve o meşhur insan eti yeme olayını anlatan Alive 93 yapımı bir film. Dönemin şartlarına göre kötü efektlerle başlayan film, yine dönemin şartlarına göre mükemmel bir makyaj ve kostüm tasarımı ile atmosferi sonuna kadar bizlere yaşatıyor. 70 gün boyunca bir dağda mahsur kalan insanları gördüğünüzde kan, leş kokuları burnunuza kadar geliyor, ayrıca sıkışmışlık hissini de harika vermişler. Aslında filmin bir de güzel önermesi var, "yaşadığınız hayatın tadına varmak için başınıza bir şey gelmesini beklemeyin"
Survival tarzı filmleri seviyorsanız ve daha önce izlemediyseniz öneririm. Önceden izlemiş olanlara da tekrar izlemelerini tavsiye ederim. Başka bir gözle bakacağınızdan eminim.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Ash is the Purest White

Bu filmi 2 aydır izlemeyi bekliyordum. Altyazısı geldiğinde (Çincemiz olmadığı için :) hemen izledim ve beklentilerim yüzünden biraz motivasyon kaybına uğradım. Film, bir ilişkinin evrelerini anlatıyor. Güçlü bir kadın profil, sevdiği karanlık işlerle uğraşan bir adam, sorunlu bir ilişki. Giriş ve düğüm noktası gayet güzel gelen film, düğümün çözülme aşamasında izleyenlerin sabrını sınıyor. Görsel açıdan başarılı ve gerçekçi oyunculuğa rağmen kadın profili derinleştirmek için fazla sekanslar kullanılmış sanki. Dağ metaforu, ilişki başlangıcı ve ileri safhaları anlatımını beğendim. Görsel olarak da gayet tatmin edici. Hikaye klasik, anlatım bir miktar sıkıcı. Ancak kadın karakterin gelişim süreci güzel anlatılmış. Yeni bir hayatı denemesi, başarısızlıkları, kararlılığı, kararsızlığı gayet yansıyor bence seyirciye.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Long Shot

Seth Rogen ve Jonathan Levine işbirliğini daha önce 50/50'de görmüştük. Daha sonra yine tatlı bir christmas filminde bir araya gelmişlerdi. Charlize Theron gibi bir kadını da bu ortaklığa dahil ederek gerçekten fazlasıyla matrak bir film ortaya çıkarmışlar. Seth Rogen'ın destursuz mizahı, klişelerle dalga geçmesine rağmen ironik biçimde klişeleri iyi kullanması, yine "jewish joke" mizahı ile ironik cinsiyet, din ve ırk tespitlerine çokça başvurması, bize senaryonun 4 yaşındaki bir çocuğun yazdığını fakat içeriğinin yetişkin olarak yer alması gerektiğini göstermesi, yani hepsi topladığımızda "magic mushroom" efekti oluşturuyor :) Long shot bu arada balıkçılıkta uzak ihtimal gözüken bir av için kullanılırmış.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Napoli Velata

Samimi sofralar, vespa motorlar, sanat eserleri, harika müzikler, bir şehrin dokusu, aşk, geçmişe yolculuk, en az bir eş cinsel ilişki, cinsellik. Ferzan Özpetek filmlerinin ortak noktasında yer alan tüm özellikler bu filmde de var. Bu kez cinselliğin sanatla birleşmesi başlarda güzel gözükse de artık Özpetek hikayelerindeki matematik hep aynı olduğundan, filmin sonlarına doğru bitmesini iple çekiyorsunuz. İzlenmesine izlenir ancak Ferzan Özpetek filmlerinin tamamını izlediyseniz, ilk 5'ine almazsınız.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤

BONUS



Bir Yaz Gecesi Rüyası
(Tiyatro)


Sahne tasarımının iyi olduğu fakat metinlerin (yerelleşirken) çok zayıf kaldığı bir oyun izledik. Oyuncuların hepsinin enerjileri güzel olsa da bazı kaba komedi unsurları sinir bozucu oldu. Hala daha g.te tekme atmak gibi bir espri kullanabiliyorlar şaka gibi. İşin daha da kötüsü, tüm oyun boyunca en çok gülünen sahneler de bu tarz unsurları içeren kısımlar oluyor. 
Misal "çişim geldi" repliği vardı, hakikaten ne gerek vardı. "ıslandım" dense bile daha cesur dururdu.
Normalde eleştirilecek bir yan olmayabilir fakat 80-100 TL'den bilet satılıyorsa, akrobasi ile görevli arkadaşları iyi seçip oyunun kalitesini artabilirdi.
Müziklerin gayet güzel kullanıldığı bir oyun olarak akılda kalacak. Delice bir rüyanın içerisinde olduğu hissinin yaşanmamasının tek sebebi metnin zayıf kalması. Başka bir eksik ise sürekli kesik sahnelerin olmasıydı.




______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________

Dizi Günlüğü
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________



➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤








➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


OCAK-ARALIK İZLENEN FİLM ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI



2019 OCAK-ARALIK İZLENEN 
FİLMLER & DİZİLER & SAHNE SANATLARI


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder