7 Mart 2020 Cumartesi

2020 Mart Ayı İzlenenler

_________________________________

2020 MART AYI ÖZETİ
_________________________________
   

      

      


_________________________________




Fish Tank

Londra'da gettovari bir bölgede yaşamını sürdüren ve hayattaki beklentileri sıfıra yaklaşmış 3 kadından oluşan bir ailenin, bir erkek etrafında gelişen öyküsünün aktarıldığı bir film Fish Tank. Çoğu ingiliz dram filminde gördüğümüz ağır aksak ilerleyen tempo bu filmde de mevcut. Film anlatımında benzerlerinden ayıran özellik sanırım "gerçekçilik". Ergenliğin son dönemlerindeki bir kızın kısıtlı imkanlarının hayallerini baltalamasına izin vermemeye çalıştığı bir ortamda Akvaryumda tıkılı kalmış bir balık gibi dönüp dolaşıp yerinde saymasını başarılı şekilde anlatmış yönetmen. Kadınları anlatan bir yönetmenin de kadın olması bazı duyguları anlamamızı kolaylaştırmış. Düğüm aşamasının biraz geç gelmesi filme olan heyecanı azaltsa da, düğümün getirdiği etki ise tam tersine filmi yukarıya taşıyor. Anne ile olan dans sahnesi ise muhteşem. İzlenilesi bir film.




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


7. Koğuştaki Mucize

Bu filmi değerlendirebilmek için öncelikle Güney Kore orijinalini düşünmek gerekiyor. Çünkü bu film uyarlama bir film. Yerel öğelerle süslenmiş, Türk halkının özelliğine göre uyarlanmış, senaryo değiştirilmiş ve oyuncular da buna uygun olarak seçilmiş. Şahsına münhasır bir iş olmaması nedeniyle ön yargıyla yaklaşmak normaldi. Fakat film akışına göre fena uygulanmamış gözüküyor. Hatta bir çok noktada yan hikayelerin uyumu da daha da hoş hale getirmiş diye düşündüm. Ancak, hem yan hikayelerin altının doldurulmaması hem de cidden seyircinin zekasıyla dalga geçilen finali yüzünden filmin, Türk sinemasında yer edinebileceğini düşünmüyorum. Herkesin aksine başrolden daha zor olan bir rolde Yurdaer Okur'u, Bulut İynemli'den daha başarılı buldum.






➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




Vacation


Yolculuk temalı filmler, komedi türü için biçilmiş kaftan. Vacation, sonraki seri filmlere altyapı olan bir ailenin tatil hesaplarının nasıl alt üst olduğunu anlatan sevimli bir film. Matematiği ise oldukça basit olan Kaba Komedi üzerine kuruyor. Bunu yaparken de oldukça bilindik formları, sakarlık ve saflık üzerinden anlatarak içselleştirme yaratıyor. Tabii bunda en büyük etki senarist John Hughes. Toplumların her kesimine hitap edebilecek bir dil oluşturarak, esprilerini kafa yormayacak şekilde tasarlayıp genellikle karakter komedisine yöneliyor. Geçmişe dair bir film izlemek isteyen olursa ve hala izlemediyse denesin.





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤






Aidiyet


Deneysel bir film tadında, daha önce hiç bu kadar uzun süre olarak rastlamadığım, anlatıcı üzerine görüntüler gelmesi tekniği ile birlikte açılışını yapan ve anlatıcının hikayesini bitirdikten sonra kurguya geçen 1 saatlik bir film Aidiyet. Baştaki tekniği çok değişik ve yaratıcı buldum. Hikaye anlatımı güzeldi. Fakat işler bu anlatımın içeriğine girdiğimizde ise uzun süren hayat konuşmaları ile dolu bir filme evrildi. Bir Before serisi çağrışımı yaptı. Güzel düşünülmüş, tutarlı bir uygulama sağlanmış olmasına rağmen metnin oyuncular üzerindeki etkisinin geçememesinden ötürü muhteşem diyemiyorum. Hikayenin ve asıl anlatılmak istenen "Aidiyet" olgusunun tam aktarılamadığını düşünüyorum.





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




Karakomik Filmler

Cem Yılmaz'ın yeni deneysel işlerinin ilk parçası olan Karakomik Filmler 2 bağımsız parçadan oluşan 2 farklı film. Bu farklı sinema filmi formatı aslında örneklerinin bulunduğu bir format. Başarılı olarak yapıldığında leziz bir hikaye anlatımı sağlayabiliyor. Aklıma gelen ilk örnek Relatos Salvajes. Skeçleri seven, algısı hemen dağılan bizim insanımıza da uygun bence. Bu denemesi gayet yerinde Cem Yılmaz'ın. Filmlere geldiğimizde gerçekçilik olgusunun biraz sekteye uğradığı, zaten bu durumun da pek önemli olmadığı konuları içeriyor. İlk film olan 2 Arada, sağlam bir çatışma üzerinden ilerliyor. İyi bir hikaye anlatarak güzel bir kurgu ile birleştirip sevimli bir hikaye sunuyor. İkinci film olan Kaçamak ise tam olarak düşünceyi yansıtamamış, düşünme aşamasında daha güzelken uygulamada çakılmış gibi. Türk halkının seveceği kaba mizaha daha uygun, eril espriler ile güldürmeyi planlamış. İlk film hatırına güzel bir deneme olduğunu düşünüyorum.


➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤






The Platform

Kendine has bir konu bulamamanın sıkıntısını yaşadığımız son yıllarda, oldukça orijinal bir fikir ile yola çıkarak yapılmış bir film The Platform. Dikey olarak yer alan hücrelerde kalan kişilerin yukarıdan aşağıya doğru inen bir platformda 2 dakikalık süre içerisinde yukarıdakilerden kalan yiyecekleri yemek için verdiği kavgaları konu alarak "Tüketici toplumu" ve "Alt-üst tabaka" eleştirileri getiriyor.
Filmin konusu çok etkileyici. Fakat yönetmen bu fikre aşık olduğunu filmin diğer öğelerini gözden kaçırarak belli etmiş. Sürekli kat değiştiren ana karakterin, kat değişimlerini herhangi bir fikre oturtmaması, bu platformda yer alma amaçları filmi aktarırken es geçilmiş. İyi insan yoktur, herkesin salt olarak iyi olabileceği bir dünya yoktur, mutlaka ikna edilemeyen kötücüller çıkacaktır konseptini iyi verse de yan hikayelerdeki boşluklar nedeniyle, süper fikir sadece süper bir fikir olarak kalmış.
Yine de adından ara ara söz ettirecek uzun yıllar boyu tavsiye edilebilecek bir film bana göre.


➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤






➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤

BONUS



Kanlı Düğün
(Tiyatro)

Yasak aşkın çıkmazında kopan hayatları anlatan güzel bir temsil. Tamamına baktığımızda aklımda kalacak olan en önemli unsur müzikleri olacak. Kusursuza yakın bir uyarlama, düşen tempoyu toparlayan bir öğe olarak kullanılmış. Barış Erdenk'in tüm oyunları zor metinlere rağmen hep dinamik kalabiliyor. Kahinvari yaşlı kadının inandırıcılığında bir problem vardı. Belki makyajdan belki kıyafetten kaynaklı emin olamadım. Karakterin her girdiği sahnede uzaklaştım oyundan. Onun haricinde gayet tutarlı güzel bir oyundu.




___________________________________________

Dizi Günlüğü
___________________________________________










➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


OCAK-ARALIK İZLENEN FİLM ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI







2019 OCAK-ARALIK İZLENEN 
FİLMLER & DİZİLER & SAHNE SANATLARI





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder