9 Ekim 2023 Pazartesi

2023 Eylül-Ekim Ayı Okuduklarım

             

_____________________________________________

2023 Eylül Ekim AYI ÖZETİ
_____________________________________________
                

         


_____________________________________________



O Sırada (Üçüncü Kitap)  

Uykusuz dergi ve KALT'tan tanıdığımız Erman Çağlar'ın üçüncü O Sırada kitabında, yine günlük hayatta karşılaştığı durumlara hiçbir şey yapmak istemeyen bir adamın, hiçbir şeye dokunmayan hikayelerinin mizahi anlatımını görüyoruz. Herkesin seveceği tarzda değil tabii ki. Tanımayanlar için videolardan başlamaları daha tavsiyedir. Sevenleri için de ek bir yorum : Erman'ın apartman sakinleriyle olan savaşında aynı saftayız. Evde oturup 6 bira içmesine çok karışılıyor ve tatil günlerinde lütfen bir yerlere götürmeyin şu adamı. 


"Önünüzdeki işi küçük parçalara bölün, bütün işi tek bir seferde yapmaya çalışmak yerine tek tek bu küçük parçaları sırayla bitirin, her bitirdiğiniz bölümden sonra kendinize ufak heiyeler, ödüller verin. Google'a iş yapmak istemiyorum, içimden gelmiyor yazınca böyle şeyler çıkıyor.

İş yapmak istemiyorum diyorum, küçük parçalara bölün diyor."

" Gelin bir görüşelim, toplantı yapalım demişti ilk işi verirken, ben de "Toplantıya ne gerek var abi, az önce anlattın ya işi demiştim, "Görüşseydik" demişti, "Neden?" diye sormuştum. "İşin ayrıntılarını konuşuruz" demişti, "Abi işin ayrıntılarını konuştuk ya diyince, "He" demişti, sevinmişti."

"Bence insan hastaneye yürüyerek gidebiliyorsa hastaneye gitmesine gerek yok. Yanlış, fakat cahili kolaylıkla kandırabilecek bir fikir. Mesela ormanlar yağmur çeker gibi. Ne kadar yanlış, fakat kulağa ne kadar doğru gelen bir düşünce. Ortaokulluyu kandırırsın."

"Yogaya çok hakim, vücut olarak inanılmaz esnek birtakım insanlara yoga kursunun parasını internetten yolladık, onlar da o parayla bilmiyorum ne yapıyorlar ama herhalde yemeklik malzeme ya da Elif Şafak'ın son kitabını falan almışlardır."

"Elektronikçiler çarşısı benim arzu nesnem. Kablo alacaktım, bilgisayarı televizyona, televizyonu da ses sistemine bağlayacaktım. Evdeki her şeyi birbirine bağlayacaktım. Evdeki her şeyi birbirine bağlayan erkekten daha mutlu insan var mıdır?"

    "Meydana giden yolu iki adet on litrelik su şişesiyle kapatmışlar. Dünyanın en iyi niyetli barikatı."




➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤




Mutedil Dalgalı  

Muhtelif Evhamlar Kitabı ile iyi bir çıkış yakalayan Ömür İklim Demir, öyküden devam etmeyip bir roman ile karşımıza çıkmıştı. Kum Tefrikaları, bence Türk edebiyat tarihinde adından söz edilmesi gereken bir romandı. Hazırlanışı, içerdiği bilgileri, kurgusu ve kelime seçimleri olsun birçok alanda roman budur dedirtebilecek bir işti. Mutedil Dalgalı ile tekrar öyküye geri dönen yazar, ilk öykü kitabından farklı olarak yazma üzerine kafa yormuş. Yazma deneyimi ile birlikte alışıldık tekdüze yazılardan saparak farklı tekniklerle dinamizm kattığı öykülerini tek kitapta toparlamış. Bu akıl oyunları ve yazı "trick"lerini seviyorum. Yekta Kopan, Murat Gülsoy gibi yazarlarda sıkça gördüğümüz biçimsel farklılıkları kendine özgü biçimde aktarmış. Öykülerin kimisinde etkiyi artırırken kimisinde bana göre vurculuğu düşürmüş. Hikayelerde genel olarak bir buhran, intihar ve depresyon hakim. Romanında rastladığımız bazı karakterlerin yansımaları öykülerde de mevcut. Karakterlerin geçmişe öykündüğünü anlayabiliyoruz. Eski güzel Türkçe ile konuşan şık giyimli yüksek mertebeli insanların depresyon hikayelerine tanık oluyoruz çoğu zaman. Ara vererek bitirdiğim bir kitaptı. Geneli ile ilgili tam bir atmosfer aktarımı yapamıyorum ancak beni kitabı okumaktan alıkoyan bir öyküsü bulunmuyor. Yeni kitaplarını merakla beklemekteyim.


"Hayatımızın en mutlu anını çoktan yaşamış olabiliriz gibi."

"Şimdi soruyorum size; aklım daha da uzaklara çekildiiğinde ne yapacağım? Ne yapacağım, dipte bekleyen çamurlu tepeler, heybetli tapınaklar gibi göğe yükselirken? Avcumda kalan üç beş kelimeyle yaşamaya çalışırken, heybeliyi diyemezken mesela, çamuru diyemezken, balçığı çoktan unutmuşken, ne isim vereceğim onlara? Söyleyin, söyleyin var mıdır lügatte hepsine mukabil bir kelime, var mıdır hayatta, hepsine mukabil bir his?"

"Haydii göm göm göm, kendinden geriye kalan cesetleri. Kürek tutsun ellerin, kalem değil!"

"Senin hep yaptığın bazı gzel şeyler olacak. Benim de görmediklerim... İncelikler, deyip geçeceğimiz anlarımız olacak, hafif tebessümler eşliğinde geçiştirilecek hepsi. Gülmeyeceğiz. Ardından, unutmak diye bir şey gelecek; koskoca bir fiil, hareketsiz bir eylem... Güzel şeyler, güzel atlara ya da herhangi bir başka metafora ihtiyaç duymadan yok olup gidecekler. İncelikler... Bütün o incelikler, aklımızdaki ve de dolayısıyla hayatımızdaki bir delikten sızıp bizi terk edecek. İzin vermeyelim buna."





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤



Esir Sözler Kuyusu  

Sema Kaygusuz adından söz ettirmiş ancak benim uzak durduğum bir yazardı. Görüşlerinin sığlığı, ifşacı yapısı, okurunu linçlettirmesi gibi skandal "boomer" tavırlara sahip sıkıcı bir yazar olan (kanaatimce) Sema Kaygusuz, edebi alanda bu özelliklerinin aksine gayet okunabilir metinlerin yazarı olarak aklımda kalmıştı. Bir kez daha kendisine şans vermek istedim. Sanırım yanlış bir kitap seçtim. Yazarlığa ilk başladığı zamanlardaki metinlerini toparlayarak bir araya getirdiği kitabında, bir şeyler anlatmaya çalışması (bir derdi olan) fakat suya sabuna karışmadan sıkıntılı konuların kenarından geçmesi şu anki karakterini de gösterecek öykülere imza atması beni çok içine çekmedi. Bir sağcı profili çizmesi zaten beni uzaklaştıran durumdu ancak emin oldum ki genç kuşakları yakalayamayacak. Sadece belli muhafazakar kesime hitap edeceğini düşünüyorum. 
 





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


BONUS






➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤








➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤








➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤





➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


DERGİ DAĞILIMI



➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤

YAYINEVİ DAĞILIMI







➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤➤


2023 OCAK - 2023 ARALIK
OKUNAN KİTAPLAR & DERGİLER















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder