1 Mart 2016 Salı

Kırılan Bütün Kalplerin Hesabını Soracağız - Deliduman



Deliduman bir direniş kitabı. Taşra kültürü ile büyümüş ve güçlünün yanında yer almayanların hiçe sayıldığı bir ortamda kendine yer edinmeye çalışan yeni yetme bir çocuğun kendini bulma öyküsü. Bir yandan karakterimiz sistemi sorgularken bir yandan ise kardeşinin benliğini de bulması (belki de bulmaması) için elinden geleni yapıyor.

Başta zorlama gibi gelse de sayfalar geçtikçe, Gezi olaylarının içerisindeki hayat hikayesini izlerken, oldukça samimi düşünceler beyninizi kemiriyor. İyisiyle kötüsüyle eleştiri anlamı taşıyan kitapta tek kabul etmediğim nokta, karakterin taşra ile yetişmesine ve hiç dışarı çıkmamasına rağmen aforizmalarının şehir kültürü ile bağdaşık olmasıydı. Bu denge tutabilseydi, diğer kitap Erken Kaybedenler'den daha fazla etki bırakabilirdi bende.


İletişim Yayınları
Türkçe, İstanbul 2014
350 sf. - 2.Hamur - Ciltsiz - 14x20 cm
17,85 TL - idefix


Aldığım notlar ise şöyle ;

# İnsanlar seçimle değil tiple iş başına getirilse kesin kaybederdi.

# Dayımın tepesinde, diğer saçlarına benzemeyen aksi bir saç tutumı dikili durur. Yaptığı bütün piçliklere rağmen çocuksuluğunu korumasını da bu tepesindeki aksi saç tutamına borçludur.

# Çünü MAyki komiklik olsun diye dans etmiyordu, elinden başka bir şey gelmediği için dans ediyordu. Bu ruhsuz dünyaya ruhunu bağışlıyordu dans ederek.

# Gerçek zannetmezseniz rüyaların ne anlamı kalır ki zaten.

# Bizler sabırsızlık yorgunlarıyız, bizler aranmayı beklerken aranmayanlarız. Güzel bir gecenin ardından, ertesi gün aranmayan bütün kadınlar da bizim safımızdadır.

# Her çalışma günün ardından uzun bir tatile çıkmamız gerektiğini hissediyorduk.

# Önce bir özgür olalım da sonra o özgürlükle ne yapacağımızı düşünürüz demiştik. Belki de hiç bir şey yapmazdık. O hissin kendisi yeterdi bize.

# +Sen kimden yanasın?
-Ben bizden yanayım
+Siz kimsiniz?
-Bakacağız.

# Herkes biliyordu, martılar bile biliyordu. Sabahın köründe çığlık atıyorlardı bu yüzden, hiç kimse onlara fikirlerini sormamışken üstelik, biz de biliyoruz demek için, sırf piçliğine.




Konu : Dünyaya kapalı bir beynin, özgürlük düşüncesi ile birlikte dışa açılması
Anlatım : Sade, sokak jargonlu
Merak Hissi : Yüksek
Bilgi Düzeyi : Az (güncel bilgi düzeyi - orta)

Anafikri :
"Varoluşçu fikirlere engel vurulamaz."
Sonuç : 
"Ağzı bozuk deli dolu gencin, sofistik bakış açısıyla dış dünyaya haykırışı"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder